Piroska
-1 °C
5 °C

Belgium is támogatja a magyar uniós javaslatot

2003.11.28. 10:32
A jelenlegi, kompromisszumos formában már Belgium is támogatja a kisebbségek jogainak védelméről szóló passzust, amely magyar javaslatra került be az EU alkotmánytervezetébe. Louis Michel belga és Kovács László magyar külügyminiszter arról is megállapodott tegnap Budapesten, hogy a két ország kölcsönösen támogatja egymás módosító javaslatait a soron következő alkotmányos vitákban - írja a Népszabadság.
A kisebbségek védelméről szóló javaslat gyengített formában került be az uniós alkotmánytervezetbe, amelyet a ma kezdődő nápolyi "konklávén" tárgyalnak tovább a jelelegi és a leendő EU-tagállamok külügyminiszterei.

Gyengített változat

Magyarország eredetileg a "nemzeti és etnikai kisebbségek jogait" szerette volna belevenni az alapdokumentumba, de erről a spanyol, francia, szlovák és lett ellenkezés miatt le kellett mondani. Így a jelenlegi szöveg csak a "kisebbségekhez tartozó személyek" jogainak tiszteletben tartását említi az unió alapértékei között. Ezt a változatot Románia javasolta, jelezve, hogy ebben a formában számukra is elfogadható a passzus, így az olasz soros elnökség ebben a formában emelte azt be a szövegtervezetbe.

Ezt a verziót a tegnapi megállapodás értelmében már Belgium is el tudja fogadni, noha az eredeti változatot még kifogásolták, mert szerintük a kisebbségek védelme nem az alkotmány, hanem az Európai Tanács illetékessége. A Bruxinfo információi szerint eddig egyedül Szlovákiának vannak még kételyei a tervezettel kapcsolatban, amely eredetileg is ellenezte az egész ötletet, így elképzelhető, hogy ezt szóba hozzák a nápolyi találkozón.

Megerősített együttműködést a hatékonyabb unióért

A Népszabadság beszámolója szerint mind Belgium, mind Magyarország elégedett az olasz elnökság kompromisszumos javaslatával. Mint azt Louis Michel elmondta, fontosnak tartják, hogy döntés szülessen a minősített többségú szavazás kiterjesztéséről az uniós döntéshozatalban és a tagországok közötti megerősített együttműködés elmélyítésének lehetőségéről. Ez utóbbi azt jelentené, hogy egyes területeken megfelelő támogatás esetén egyes tagállamok "élcsoportokat" hozhatnának létre. Mint azt Michel a napilapnak elmondta, ebben látják az integráció elmélyítésének és hatékonyságának zálogát a 25 tagú unióban.

A kereszténység nem fér bele

A keresztény értékek megemlítését viszont Belgium a végsőkig ellenzi. A belga diplomata elmondta, hogy az állam pártatlanságának híve, és ez a felekezetek egyenlőségével kezdődik, beleértve akár a kereszténységet, akár az iszlámot. Így a belga álláspont szerint elképzelhetetlen, hogy a közös értékeket rögzítő alkotmány részrehajló legyen a keresztény vallás irányában, miközben nem említi Európa más fontos alakítóit - írja a Népszabadság.