Szilárda
-4 °C
3 °C

Interneten az új EU-biztosok vagyonbevallása

2004.09.26. 02:24
Megjelentek a hét végén az interneten az Európai Bizottság leendő tagjainak nyilatkozatai vagyonukról, illetve kiegészítő tevékenységeikről. A bizottság magyar tagja, Kovács László deklarációjában egy 104 négyzetméteres budapesti lakás, illetve bankmegtakarítások szerepelnek.
José Manuel Durao Barroso elnök és 24 társa azért határoztak érdekeltségeik nyilvánosságra hozásáról, mert több kijelölt tagot hazájában meggyanúsítottak azzal, hogy biztosként esetleg saját érdekeltségeit is segíteni tudja. Különösen kényes helyzetben volt e téren a holland Neelie Kroes, aki korábban több nagyvállalat felügyeletében szerepet vállalt, most pedig a versenyügyekért fog majd felelni.

A Barroso-bizottság tagjai egy héttel ezelőtti leuveni találkozójukon döntötték el, hogy közszemlére teszik vagyonukat. A nyilatkozatok a http://europa.eu.int/comm/commissioners/newcomm_en.htm internetcímen olvashatók.

A bizottság magyar tagja, Kovács László deklarációjában egy 104 négyzetméteres budapesti lakás, illetve bankmegtakarítások szerepelnek. A külügyminiszter egyébként magyar újságíróknak már a leuveni találkozó után jelezte, hogy nem voltak és nincsenek olyan típusú érdekeltségei, amelyek a legcsekélyebb mértékben is az összeférhetetlenség gyanúját vetnék fel új megbízatásával kapcsolatban.

Barroso maga két lisszaboni lakást vallott be saját tulajdonként, illetve két ingatlan résztulajdonjogát. A pénzügyi érdekeltségek című rovatot ő is kihúzta, míg korábbi és jelenlegi pluszmegbízatásai közül oktatói munkaköröket és egy kutatóintézetben létező tagságát említette meg.

Neelie Kroes nyilatkozata kollégái többségénél jóval bőségesebb, de jelenleg pénzügyi érdekeltségei között ő is csak egy - 1,6 millió eurót érő - értékpapírcsomagot nevezett meg. Ingatlanvagyonként két irodaépületet és hágai magánlakását sorolta fel. Bevallásában megerősítette, hogy tagja volt egyebek között a Volvo felügyelőbizottságának, és sok más cégnél is tevékenykedett, de már korábban jelezte azt is, hogy minden korábbi kapcsolatát felszámolta, és új munkáját teljes függetlenségben látja majd el.

A másik biztos, akinél az esetleges visszaélés gyanúja merült fel, Mariann Fischer Boel jövendő mezőgazdasági felelős nyilatkozatában kitért arra, hogy férje saját farmjukat vezeti, és szeptember elejéig partnere volt egy olyan cégnek, amely Oroszországban tervez sertést tenyészteni. Úgy értékelte, hogy pénzügyi érdekeltségei - banki és más értékpapírok - nem jelentenek ütközési pontot új megbízatásával.

A többi leendő bizottsági tag nyilatkozata többnyire tömör és lényegében nem jelez gyanúra okot adó elemet. Barroso már korábban jelezte, hogy ebben a tekintetben is megbízik minden új munkatársában, és meggyőződését fejezte ki, hogy a nyilatkozatok a nyilvánosságot is megnyugtatják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!