Gusztáv
-4 °C
1 °C

Olcsóbb lesz a bor a csatlakozás után

2003.11.21. 10:25
A szüret végével országosan emelkednek a borárak, de az uniós csatlakozással árcsökkenésre lehet számítani. Jövő év elejétől pedig már kedvezőbb feltételekkel exportálhatnak az EU-ba a magyar termelők.
A Földművelésügyi és Vidékfejelesztési Minisztérium szerint idén országosan jó a szőlők mennyisége, egészséges a termés, megfelelő cukorfokkal. Az eddigi évek átlagánál azonban valószínűleg 0,8-1 millió hektoliterrel kevesebb, kevesebb, 3-3,5 millió hektoliter bort tudnak készíteni a termelők. Tavaly 3,5 hektoliter volt az előállított bormennyiség, az elmúlt öt évben pedig 4,5 millió.

Kevés az aszú

Tokaj-hegyalján a korai kezdés ellenére egészen november végéig húzódott a szüret, mivel a legtöbb szőlősgazda az aszúsodásra várt, viszont a száraz őszi idő nem kedvezett a folyamatnak, így csupán 150-200 tonna első osztályú aszúszemet szüretelhettek, ami negyede-harmada a legjobb évek átlagának. A borvidéken több, mint egymilliárd forint értékű szőlő termett.

A szüret utáni túlkínálat csökkenésével emelkedésnek indultak az asztali és tájborok átlagárai - derül ki az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet adataiból. A fehér asztali borok literenkénti átlagára az elmúlt két hétben 120 forint fölé emelkedett és karácsonyig a 130 forintot is elérheti.

A bor előbb lép be az unióba

Januártól azonben teljesen megváltozik a helyzet, mivel a borok esetében már az év elejétől megynílnak a határok az EU és Magyarország között. Idén 170 ezer hektoliter bor érkezhet az unióból vámmentesen Magyarországra, ezzel szemben a magyar exportőrök 445 ezer hektolitert szállíthatnak így az EU-ba. Mivel a jövő év elejétől május 1-ig vámmentes borszállításokra a teljes ez évi kereskedelmi kvóták vonatkoznak, a csatlakozásig történő kereskedelem a mennyiségből adódóan vámmentes lesz.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az unió óriási készleteket halmozott fel asztali borból az elmúlt években, csatlakozás kapcsán így nem kell attól tartani, hogy Magyarországot elárasztják az olcsó olasz és spanyol borok. Azzal viszont számolni kell, hogy állandósul a hazai piac kínálati jellege, ezért előbb csökkenek, majd stabilizálódnak az árak.

Az uniós jogharmonizációs közelezettségek tették szükségessé a bortörvény és a hegyközségi törvény módosítását, ami az agrártárca szerint garantálja az ágazati fejlesztések lehetőségeit, a termelők és forgalmazók piaci helyzetének javulását.