Emőke
-4 °C
9 °C

EU-s környezetvédelmi lista: téves adatok a BorsodChemről

2004.10.15. 14:02
A valós érték százszorosában határozták meg a cég részesedését az Európát sújtó higanykibocsátásból. A BorsodChemnek nem is kellett volna szerepelnie a cégek önkéntes adatközlésén alapuló "szégyenlistán".
Téves adat jelent meg a BorsodChem Rt. szennyezőanyag-kibocsátásáról az Európai Bizottság legnagyobb ipari szennyezőket megnevező listáján, közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) pénteken.

Az Európai Szennyezőanyag Regiszterben (EPER) október elején közzétett listán a BorsodChem Rt. felszíni vízi higanykibocsátásánál 13 százalékot tüntettek fel az európai összkibocsátásra vonatkozóan, holott a cég ennek az szennyezéstípusnak az esetében csak mintegy 0,13 százalékért felelős.

A KVM már elküldte a helyesbítésre vonatkozó kérelmet az Európai Bizottságnak.

Az Egis megérdemelten szerepel a listán

Az EPER olyan környezeti, főként szennyezőanyag-kibocsátási statisztikákból áll össze, amelyek a csatlakozás előtti tizenöt uniós tagállamon kívül csak Magyarország és Norvégia nagyipari cégeinek 2001. évi adatait tartalmazzák.

A listára azok a cégek kerültek fel, amelyeknek az európai összkibocsátásban való részesedése valamely szennyezőanyag tekintetében meghaladta a 10 százalékot.

Az EPER listáján a BorsodChem Rt.-n kívül az Egis Rt. szerepel a magyarországi cégek közül, ám ez utóbbi társaság esetében minden adat megegyezik a cég által közölttel.