Sára, Márió
2 °C
6 °C

Olasz reformügyi miniszter a bevándorlás ellen

2003.10.30. 12:11
Umberto Bossi olasz reformügyi miniszter szerint az importárukhoz hasonló kvótát kellene bevezetni a bevándorlás korlátozására is - írja az EU Observer. A jobboldali politikus kijelentése vitát kavart az Európai Unió soros elnökségét betöltő olasz kormánykoalíción belül.
Bossi, aki a koalíció tagját alkotó jobboldali Északi Liga tagja, a "Porta a Porta" című tévéműsorban fejtette ki a bevándorlókkal kapcsolatos álláspontját. Szerinte az is nagyon kockázatos lenne, ha a bevándorlók szavazati jogot kapnának, amibe a kormány is belebukhat.

Káosz fenyegeti Olaszországot?

"Az import és a bevándorlás ugynannak a problémának a két oldala" - mondta. "Kvótákkal kell korlátoznunk mind az importot, mind a bevándorlást, különben szociális káosszal kell szembenéznünk".

Gianfranco Fini miniszterelnökhelyettes elítélte Bossi kijelentéseit. Szerinte a két táma párhuzamba állítása teljesen abszurd, és az, hogy Bossi a bevéndorlókat a kereskedelmi árukhoz hasonlítja, sérti az emberi méltóságot. Hozzátette: "Nem akarom tovább gerjeszteni a vitát, de a hallgatással azt az érzetet kelteném, hogy a kormány is osztja ezt az abszurd álláspontot."

Nem ez az első eset, hogy Bossi botrányos kijelentéseket tett. A múlt héten az Európai Unió elleni kirohanásával keltett megdöbbenést, amikor az európai elitet "erkölcstelen disznóknak" titulálta, az euró bevezetését pedig "teljes csődnek".