Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nagy-Britannia is korlátozhatja a szabad munkavállalást

2004.02.13. 14:01
A brit alsóház is vizsgálatot indított annak felderítésére, mekkora kelet-európai bevándorlás várható az EU bővítése után. Nagy-Britannia az országban tapasztalható munkaerőhiány miatt nem korlátozná a munkavállalást, a szociális juttatásokat azonban megvonhatja.
Parlamenti vizsgálat indul Nagy-Britanniában a csatlakozás utáni bevándorlás mértékének felmérésére. Nagy-Britannia az egyetlen az EU nagy tagállamai közül, mely feltételek nélkül nyitja meg munkaerőpiacát a május 1-én csatlakozó tagállamok polgárai előtt.

Konzervatív hisztéria

A brit sajtó hetek óta kitartóan kampányol a munkaerőpiac korlátozása mellett. A konzervatív Times januárban százezer szlovákiai roma beáramlásával riasztgatta olvasóit. A szintén konzervatív Daily Telegraph ugyanakkor helyszíni riporttal cáfolta a Times aggályait. A Telegraph riportja szerint a valóban elkeserítő körülmények között, "lepukkadt putrikban lakó" szlovákiai romák többségének annyira kilátástalan a helyzete, hogy eszükbe sem jutna elhagyni lakhelyüket.

A brit alsóház belügyi bizottsága a jövő hónapba tesz jelentést a bevándorlás ügyében - jelentette be pénteken John Denham, a testület elnöke.

Korlátozhatnak

A brit kormány a jelek szerint hajlik a munkaerőpiac valamilyen színtű korlátozására. Mivel azonban a brit munkaügyi minisztérium szerint az európai átlagnál gyorsabban növő brit gazdaság bizonyos területein máris munkaerőhiány alakult ki, nem várható, hogy korlátoznák a munkaerő-beáramlást.

A brit sajtó értesülései szerint a kormány a szociális ellátáshoz való hozzáférést korlátozná az új tagállamok polgárainak esetében. Tony Blair kijelentése, miszerint "minden egyéb szükséges területen is" megvizsgálná a szigorítások lehetőségét, azonban több elemző is a munkavállalási lehetőségek korlátozását jelentheti.