Valér
4 °C
8 °C

Irina Vega, a szupernő lenyomja az európai vegyipart

2003.11.18. 12:46
A képregény műfajához nyúlt az Európai Parlament, hogy könnyebben érthetővé tegye a bonyolult európai uniós politikát.
A Zavaros vizek című képes kötetben a bemutatott kalandok ugyan csupán a képzelet szüleményei, de a leírt eljárások hűek a valósághoz - áll a 40 oldalas alkotásban, amelyet elsősorban ifjú olvasóknak szántak. Az elbeszélés főhőse Irina Vega, a csinos európai képviselőnő. A környezetvédelmi bizottság elkötelezett tagjaként nem csak az Európai Unió vízügyi irányelveiért száll síkra, sikerül felfedeznie egy vegyipari konszern bűnös üzelmeit is, amely csődbe akarja vinni a törvénytervezetet. A könyv fő célja, hogy az EU törvényhozói és lobbistái, valamint más érdekcsoportok munkamódjáról tájékoztasson - idézte a parlament propagandaosztályát a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilap az MTI beszámolója szerint.

A vegyipar nem rajong az ötletért

Vega akció közben
A Zavaros vizek egyes képviselők mérgelődését is kiváltotta. Ők a költségeket bírálták, valamint az ezáltal a parlament munkájáról alkotott képet. A vegyipari üzletág európai fedőszervezete, a Cefic is nehezményezte, hogy az EU-kiadvány kedvezőtlen színben tüneti fel az ágazatot - adta hírül az MTI. Akárhogy is van, a legtöbb képviselő és EU-ismerő dicsérte a publikációt. Hasznos, vitára késztet, és nem utolsó sorban elmagyaráz olyan szakkifejezéseket, mint a közös döntés, a közös álláspont vagy a második olvasat.

"Az EU-törvényhozás - mindenekelőtt a környezet és a gazdaság területén - közvetlenül kihat az emberek és a vállalatok mindennapi életére - mondta Chris Davies brit liberális EP-képviselő. Véleménye szerint üdvözlendő minden olyan megjelenítés, amely ezt szemléletessé teszi a polgárok számára. A képviselő hozzáfűzte: szívesen látná Irina Vegát frakcióbeli munkatársai között. Egy év múlva esedékesek az európai választások. Valószínűtlen azonban, hogy addigra valamelyik párt listás helyet biztosítana a belevaló képregényhősnőnek.

Díjnyertes kampány

A franciaországi Angouleme-ben megtartott 30. nemzetközi képregényfesztiválon díjat is kapott az ingyenesen terjesztett rajzos kiadvány, mivel a legjobb - képregénnyel megvalósított - kommunikációs kampánynak találták. A képregényt félmillió példányban adták ki az unió 11 hivatalos nyelvén.

Az Európai Bizottság az MTI információi szerint már az 1990-es években kísérletet tett arra, hogy képregénykötetek segítségével tegye érthetőbbé a közösségi politikát. A környezetvédelem és a vegyipar, illetve az uniós dilemmák érzékeltetésével pedig - nem uniós megrendelésre ugyan, de - sikeresen kísérletezett A főbiztos (The Commissioner) című regényében Stanley Johnson, illetve az abból készült 1998-as filmben George Sluizer rendező is.