Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szabad munkavállalást követelnek a csehek és a lengyelek

2004.02.25. 12:41
Ellentétesek az európai eszmékkel az új tagországok állampolgáraival szemben alkalmazott munkavállalási szigorítások - véli a cseh és a lengyel parlament elnöke. Közös nyilatkozatukban a korlátok kialakításának megakadályozására szólították a tagállamok törvényhozásait.
Közös felhívásban fordult az EU tagországainak parlamentjeihez a szabad munkavállalás érdekében a cseh és a lengyel törvényhozás elnöke. Lubomír Zaorálek és Marek Borowski közös nyilatkozatukban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az Európai Unió tagállamai ellentétben korábbi ígéreteikkel korlátozni próbálják az új tagországok, és általában a külföldi állampolgárok munkavállalását saját országaikban.

"Az európai szolidaritás nevében felhívással fordulunk az Európai Unió tagországainak parlamenti vezetőihez, hogy ne engedjék meg újabb korlátok és határok kialakítását, valamint az eddigiek fenntartását az EU tagállamok között függetlenül attól, milyen régen tagjai a szervezetnek" - hangzik a közös nyilatkozat.

A felhívással a legutóbbi, holland kormány és parlament által hozott korlátozó intézkedésekre reagáltak.

Vladimír Spidla cseh kormányfő korábban azt is kilátásba helyezte, hogy Prága esetleg válaszlépéseket foganatosít. Lengyelországban nincs végleges döntés ez ügyben. Zaorálek és Borowski szerint a visegrádi csoport az Európai Unió kibővítése után is megőrzi jelentőségét a regionális együttműködés területén.