Piroska
-2 °C
5 °C

Dögcédulát, rothadó tüdőt javasol az EU a magyar cigisdobozra

2004.11.10. 12:25
Vérhiányban szenvedő pénisz, gépekre kapcsolt beteg, üszkös fogak, daganatoktól burjánzó gége, füstöt belélegző kisgyerek szerepel többek közt azokon a képeken, amelyekkel a tagállamok az EU javaslatára "feldíszíthetik" a cigarettásdobozokat. Az Európai Bizottság 72 millió eurót fordít a leszoktató kampányra, közölte a nemsokára leköszönő egészségügyi biztos.
A torokrákot ábrázoló kép a legvisszataszítóbb talán a közül a negyvenkét fotó közül, amelyeket az Európai Unió egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa, David Byrne terjesztett a tagállamok elé. A rémisztő szövegek és pusztulást ábrázoló képek feltüntetése a cigarettásdobozokon nem lesz kötelező, az uniós honlap tanúsága szerint a tagállamok önkéntesen választhatják az elrettentésnek ezeket a markánsabb eszközeit. Az Európai Bizottság 72 millió eurót szán a felvilágosító kampányra, amelynek részeként felvilágosító óriásplakátokat helyeztek el Európaszerte.

Byrne szóvivője a Népszabadságnak elmondta, a dohányosokat sokkolni kell, hogy felhagyjanak az önpusztítással. A biztos szerint "a dohányzás igazi arca a betegség, a halál és a szörnyűség; nem pedig a báj és a kifinomultság, amelyet az iparágban nyomulók próbálnak sulykolni".

Kanadában hatott

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A tagállamok 2004. szeptemberétől határozhatnak arról, bevezetik-e az elrettentő képek használatát a cigarettásdobozokon, mondta az Indexnek korábban az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) Dohányzás vagy egészség nevű munkacsoportjának vezetője.

Demjén Tibor elmondta, Kanadában a dohányosok 3-5 százaléka tette le a cigarettát, miután bevezették az ínybetegséget, gégerákot, impotenciát, infarktust és még számos, a dohányzással járó betegségre, veszélyre felhívó, naturalisztikus ábrákat a cigarettásdobozokon.

Kipróbálták a vastüdős cigit

A cigisdoboz-illusztrációkat megtervező kommunikációs ügynökségek fókuszcsoportokon próbálták ki az elrettentő csomagolást. Kanadában, ahol 2000 óta kaphatók a képpel díszített cigaretták, a tapasztalatok azt mutatják, hatásos a módszer, a svéd egészségügyi miniszter, Morgan Johansson szerint azonban túlzás, amit a cigisdobozokkal műveltek.

A megrögzött antinikotinista David Byrne ugyan heteken belül távozik biztosi posztjáról, de utódja, a ciprusi Markosz Kiprianu is hasonló elveket vall: szeretné elérni, hogy az EU-ban betiltsák a munkahelyi cigarettázást, szerinte "nincs nagyobb gonosz, mint a dohányzás". Májustól az uniós intézményekben is tilos a dohányzás.