Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Magyarországot négy területen marasztalta el az EB

2003.11.04. 15:21
Az Európai Bizottság a tíz, jövőre csatlakozó EU-országnál összesen mintegy negyven olyan, aggodalomra okot adó kérdéskört talált, amelyeknek kapcsán felhívja majd ezen államokat, hogy még 2004 májusi csatlakozásuk előtt hozzanak "azonnali és döntő" lépéseket megoldásukra. A sort kilenc problémával Lengyelország vezeti, Magyarország négy területen kap majd figyelmeztetést
Az AFP francia hírügynökség szerint - amely megszerezte a bizottság által szerdán elfogadandó országjelentések összefoglalóinak tervezetét - a sorvégén Szlovénia áll, amelynek mindössze egyetlen problémát kell megoldania, méghozzá az egészségügyi területre vonatkozó diplomák kölcsönös elismerése kapcsán. Ugyanezt a hiányosságot egyébként a bizottsági jelentés több más országnál (Észtországnál, Lettországnál, Csehországnál) is felpanaszolja.

Csehországgal és Szlovákiával egyszinten állunk

Egy másik, általánosabb jellegű probléma az EU mezőgazdasági támogatásainak fogadásához szükséges nemzeti kifizető hivatalok felállításának késlekedése: ez a dokumentumtervezet szerint különösen négy országot, Magyarországot, Lengyelországot, Máltát és Szlovákiát érinti.

Lengyelországot bírálja a jelentés többek között az állategészségügyi ellenőrzések hiányosságai, valamint a halászati kérdések uniós normához igazodásának késlekedése miatt is.

Lengyelország után Málta a legrosszabb tanuló

A lengyelek után a második "legrosszabb tanuló" Málta, ahol a bizottság hat problémát említ: ide tartoznak például a hajóépítési szektor átszervezésének és a tengeri biztonság garantálásának kérdéskörei. Ezt követően jön az AFP szerint Lettország (5 probléma), Csehország, Magyarország, Szlovákia (egyaránt 4-4 probléma), Észtország (3 probléma), Litvánia (2 probléma) és végül Szlovénia (1 probléma). A tizedik csatlakozó állammal, Ciprussal foglalkozó jelentés tervezetét az AFP-nek nem sikerült megszereznie, így a szigetországnál említendő, még megoldatlan kérdések számát sem tudni egyelőre.

Egyelőre nem terveznek átmeneti korlátozást bevezetni

Az Agence Europe nevű, európai uniós kérdésekre szakosodott brüsszeli hírügynökség szerint az Európai Bizottság a kétségtelen hiányosságok ellenére egyelőre nem fog bejelenteni egyetlen konkrét "védzáradékot", azaz átmeneti korlátozást sem a belépő országokkal szemben. (Erre a csatlakozási szerződés lehetőséget ad, ha az érintett ország valamilyen területen nem teljesíti a közösségi szabályokat.) Azt reméli ugyanis, hogy a bírálatoknak meglesz a hatása, s a hiányosságok még a jövő év május elsejei belépés előtt rendeződnek.

A bizottság szerdán szintén jelentésben értékeli majd a három tagjelölt ország, Románia, Bulgária és Törökország előrehaladását.