Szilvia
5 °C
16 °C

Egymásnak estek a magyarok az Európai Parlamentben

2006.09.26. 13:09
Gyurcsány Ferenc szapulásával kezdődött, majd a Fidesz vádolásával folytatódott az Európai Parlament eheti ülésszaka. Szájer József még az EU pénzügyi biztosát is cinkossággal vádolta. Gyurcsány az unió jövőjéről beszélhet az EP-ben.

A magyar képviselők szópárbajával vette kezdetét az Európai Parlament eheti ülésszaka hétfőn Strasbourgban. Elsőként Szájer József néppárti fideszes képviselő nevezte szégyennek, hogy a szocialisták és a liberálisok EP-frakciói a múlt héten támogatásukról biztosították a magyar mindiszterelnököt.

Szájer Joaquin Almunia EU-biztostól is magyarázatot követelt, mert szerinte a balatonőszödi hangfelvétel alapján feltételezhető, hogy Almunia "falazott" a magyar kormánynak a valótlan költségvetési adatok közlésekor. Szájer lemondásra szólította Gyurcsányt és az Európai Néppárt magyar képviselői nevében szolidarításáról biztosította a tüntetőket.

Szájer felszólalására a szocialisták EP-frakciója részéről Tabajdi Csaba válaszolt. Felszólalásában szégyenletesnek nevezte, hogy "az ellenzéki Fidesz immár nem csak Magyarországon bujtogat, hanem az Európai Parlamentet is harci terepnek használja". Tabajdi szerint Szájer torzít, hiszen Magyarországon immár csak békés tüntetések vannak, igaz, antidemokratikus, szélsőséges felhangokkal.

Az EP-ben helyet foglaló pártcsoportok elnökeinek értekezlete közben hétfőn úgy döntött, hogy az Európai Unió jövőjéről szóló vitasorozat keretében meghívja Gyurcsány Ferenc magyar kormányfőt. A Bruxinfo értesülései szerint a meghívást már a magyarországi zavargások előtt tervbe vették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?