Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Mussolini unokája kitiltaná az összes románt Olaszországból

2007.11.09. 08:57
Nem működhet tovább önálló frakcióként a Függetlenség, Hagyomány és Szuverenitás nevű képviselői csoport az Európai Parlamentben, miután a Nagy-Románia Párt öt európai parlamenti képviselője kilépett belőle. A román szélsőjobbosok az olasz szélsőjobbos Alessandra Mussolini miatt döntöttek így.

Összeomlott csütörtökön az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciója, miután Alessandra Mussolini olasz európai parlamenti képviselő, Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor unokája kijelentette, hogy minden román állampolgárt nemkívánatos személynek kellene tekinteni Olaszországban.

A Nagy-Románia Párt öt európai parlamenti képviselője erre válaszul kilépett a Függetlenség, Hagyomány és Szuverenitás (angol nevének kezdőbetűivel rövidítve ITS) elnevezésű csoportból. Kilépésük nyomán a szóban forgó csoportnak nincs elég tagja ahhoz, hogy önálló frakcióként szerepeljen az Európai Parlamentben.

A Nagy-Románia Párt e-mailben nyilatkozatot tett közzé az ügyről az Európai Parlament intranet hálózatán. "Ez a lelkiismeretlen nő értésünkre adta, hogy szerinte minden román bűnözőként él, és rettenetes bűnöket követ el. Nagyapjára, Benito Mussolini fasiszta diktátorra és nagybátyjára, Galeazzo Cianóra (Benito Mussolini külügyminiszterére, vejére) emlékeztet ezzel. Ilyen körülmények között a Nagy-Románia Párt nem akar semmilyen kapcsolatban sem lenni Alessandra Mussolinivel, aki ilyen szentségtörő kijelentést merészelt tenni népünkről" - áll az e-mailben.

Románkérdés Itáliában

Az olasz rendőrség a múlt héten felhatalmazást kapott arra, hogy saját hatáskörében kitoloncoljon európai uniós országokból érkezett bevándorlókat. Súlyos bűncselekmények, amelyekkel Romániából érkezett bevándorlókat vádolnak, közfelháborodást váltottak ki Olaszországban, ez indította arra a római kormányt, hogy megadja a jogot a rendőrségnek a közbiztonságra veszélyesnek ítélt európai uniós polgárok kiutasítására. A végső lökést egy római nő megerőszakolása és meggyilkolása adta. E bűntettel is román állampolgárt gyanúsítanak az olasz hatóságok.

Alessandra Mussolini ezt az ügyet kommentálta az ITS-ben vihart kiváltó nyilatkozatával: "Az ilyen bestialitásra nem lehet enyhe intézkedésekkel válaszolni. Fel kell szólítani azonnal Románia nagykövetét, hogy hagyja el országunkat, és minden román állampolgárt nemkívánatos személynek kell tekinteni" - mondta.

Az ultrajobboldali és euroszkeptikus ITS januárban alakult meg, de nem kapott kiemelkedő pozíciót az EP-közgyűlés befolyásos bizottságainak egyikében sem, mert a többi csoport összefogva bojkottálta. Egy-egy irányzat akkor alkothat frakciót az EP közgyűlésében, ha csoportja legalább 21 tagot számlál, és ezek a képviselők legalább hat országból valók. A Nagy-Románia Párt képviselőinek kivonulása előtt 23 tagja volt az ITS-nek, most 18 maradt.