Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Felhigított komcsizás

Némileg felvizezett formában kerül az Európai Néppárt kongresszusa elé az a határozattervezet, amely a volt kommunisták kiszorítására szólítana fel az Európai Unió intézményeiből, miután szerdán késő este a jobboldali pártszövetség egy bizottsága átfogalmazta a tervezet szövegét. A papír azonban továbbra is kizárná azokat a politikusokat az EU-intézményekből, akik a kommunista rezsim elnyomó gépezetének részét képezték.
Az Index birtokába került határozattervezet, amely várakozások szerint vita nélkül kerül jóváhagyásra a párt éves kongresszusán Brüsszelben, felszólít minden új tagállambeli politikust, aki az Unió intézményeiben kíván szerepet vállalni, hogy tárja fel szakmai és politikai múltját a volt rendszerben, és tartózkodjon a szerepvállalástól, amennyiben a kommunista rezsim elnyomó gépezetének részét képezte vagy emberiségellenes bűnökben vett részt.

A német, olasz, magyar és lett európai parlamenti képviselők illetve megfigyelők által jegyzett tervezetből ugyanakkor kimaradt az a pont, amely felszólítja az Európai Parlament politikai csoportjait (pártjait és frakcióit), hogy ne fogadjanak soraik közé olyan politikust, aki vezető szerepet töltött be a kommunizmus idején.

Ez a pont meglehetős felháborodást váltott ki egyes körökben, így Magyarországon, ahol például Kovács László külügyminiszter azt mondta, hogy elképzelhetetlen az, hogy egy politikai párt megmondja a többinek, milyen képviselőket fogad tagjai közé. Az EP-ben egyébként vannak aktív kommunista képviselők, például Görögországból.

Szerdán még nem volt egyértelmű, hogy a meglehetősen kemény hangú felszólítás túléli-e az újraszövegezést. Wilfred Martens néppárti elnök elismerte, hogy viták voltak az elnökségben és a kérdés érzékenysége miatt a papírt visszaküldték egy munkacsoport elé. A munkacsoport szerdán késő estig ülésezett, és az utolsó pillanatig találgatások voltak, hogy milyen formában hagyják jóvá a tervezetet. Tudható, hogy sokan ellenezték, például a spanyolok, akik az egészet rossz ötletnek tartották.

Az újraszövegezéssel megbízott munkacsoportban részt vett Surján László magyar európai parlamenti megfigyelő is. Surján az Indexnek azt mondta szerda este telefonon, hogy várakozása szerint a papír vita nélkül kerül jóváhagyásra a délutáni plenáris ülésen.

Martens és párt frakcióvezetője, Hans-Gert Pöttering azonban kiálltak a tervezet mellett a konferencia nyitó sajtótájékoztatóján. "Minden demokratikus erőnek támogatnia kellene ezt. Vajon azok az emberek, akik felelős posztot töltöttek be a kommunista rendszerek alatt, meg tudnak igazán változni?" - kérdezte Martens. A lett Liene Liepina, a tervezet egyik kiötlője - aki Németországba kitelepített szülők gyermeke -, azt mondta, hogy számára nem is annyira a kommunisták kiszorítása a fontos, mint inkább annak nyilvános kimondása, hogy ezek a rezsimek súlyos bűnöket követtek el, valamint az áldozatok emléke.

A tervezet sürgeti az Európai Parlamentet, hogy állítson fel bizottságokat, amelyek összegyűjtik és dokumentálják a kommunista rendszerek bűneit. A Néppárt nyilvánosságra hozná az összes, még titkosított dokumentumot is. Felszólítja továbbá az Európai Uniót, hogy állítson emlékművet a kommunisták áldozatainak és jelöljön ki egy emléknapot is. (Utóbbit két pontot Szájer József javasolta.)