Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Választási turizmus állami pénzből

2003.11.10. 12:46
Több száz millió forintba kerülhet az adófizetőknek az európai parlamenti választásokról szóló törvénytervezettel kapcsolatos vita a Népszabadság értesülései szerint. A kormány a legújabb javaslatban ugyanis már abba is beleegyezne, hogy az állam fizesse a pártdelegáltak kiutaztatását a külképviseleteken lévő szavazatszámláló bizottságokba.
A törvénytervezettel kapcsolatban kedden lesz a következő négypárti egyeztetés. A napilap információi szerint a kormány azt indítványozza, hogy világ mintegy hetven magyar külképviseletén 11 tagú szavazatszámláló bizottság felügyelje a voksolást. A tervezet szerint költségvetési pénzből fizetnék három kisorsolt bizottsági tag, egy jegyzőkönyvező köztisztviselő és akár a hét országos listát állító párt delegáltjainak utazási költségeit is. Így összesen 770 embert utaztatna külföldre az állam az adófizetők pénzén.

A becslések szerint az EP-választásokon külföldön szavazó magyar állampolgárok száma nem haladja majd meg a két-háromezret. Így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy városban kevesebben szavaznak majd, mint amennyien a voksolást ellenőrzik. Ha holnap megegyezés születik a javaslatról, azt szerdán tárgyalja meg a kormány, és csütörtökön fogadhatja el az Országgyűlés. A Népszabadság számításai szerint a 770 bizottsági tag utaztatása a repülőjegyek árával, a napidíjjal, a biztosításokkal együtt elérheti a 450 millió forintot.

Az Index az ügyben meg akarta kérdezni Pál Tibort, a törvény előkészítéséért felelős belügyminisztériumi politikai államtitkárt, akit azonban eddig nem sikerült utolérni. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy a kormány miért vállalja magára a delegáltak utaztatásának költségeit a pártok helyett, mi lesz, ha hétnél több párt állít listát, illetve hány napos kiutazást finanszíroznának a delegáltaknak.