Benedek
-5 °C
5 °C

Újratárgyalja a kormány az uniós választási törvényt

2003.11.05. 10:10
A kormány szerdai ülésén tárgyalja újra az európai parlamenti választásokról szóló törvényt, amelynek a külképviseleteken történő szavazásra vonatkozó részeit nem fogadta el az ellenzék -írja a szerdai Népszabadság. A módosított javaslatot várhatóan néhány napon belül újra a parlament elé terjesztik.
A Népszabadság értesülései szerint csak egyetlen ponton korrigálják a javaslatot azzal, hogy módosítják a követségekre küldendő szavazatszámláló bizottsági tagok kijelölésének szabályait. Az elképzelések szerint több ezer, előre megválasztott bizottsági tag közül az Országos Választási Bizottság (OVB) sorsolással választaná ki őket, amit végül a parlamentnek kellene egyszerű többséggel jóváhagynia.

Az ellenzék az eredeti javaslatot azért nem fogadta el, mert attól tartott, hogy ha a résztvevők körét az OVB határozza meg, nem lesz szavatolható azok pártatlansága. Az, hogy az új javaslatot elfogadják-e majd, szintén kérdéses, mivel a Fidesz korábban ragaszkodott ahhoz, hogy a bizottsági tagokról a parlament kétharmados többséggel döntsön.

A szavazatszámláló bizottságokra azért lesz szükség a külképviseleteken, mert a korábbi egyeztetések során mindkét oldal elvetette, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok levélben adhassák le a vokasaikat. A kormány ezután azt javasolta, hogy elektronikus szavazógépeket állítsanak fel a külképviseleteken, ezt viszont az ellenzék utasította el. A napilap szakértők értékelésére hivatkozva a külföldön szavazók lehetséges számát két-háromezerre becsüli, ami elenyésző hányada az összes valószínű szavazónak.