Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az Európai Bíróságok

2003.09.19. 14:19
Az Európai Unió bíróságai járnak el a közösséget érintő peres ügyekben. Peres fél lehet magánszemély vagy vállalat, tagállam vagy közösségi szervezet.

A Bíróság 15 bíróból áll, akiket a tagállamok jelölnek ki. Mandátumuk 6 évre szól, de újraválaszthatók. Elnököt a bírák 3 évre választanak maguk közül, aki a bíróság intézményi működését vezeti. A bírák munkáját 8 főügyész segíti. 1989-ben a Bíróság munkájának tehermentesítésére létrehozták az Elsőfokú Törvényszéket. Ez a szervezet a Bíróságnak van alárendelve, és szintén 15, a tagállamok által kijelölt bíróból áll.

A Bíróság feladata a közösségi jog értelmezése és betartatása. Ennek megfelelően a szervezet felügyeli a közösségi jog tagállami alkalmazását (a közösségi jog mindig a tagállamok jogrendszere felett áll, nem mondhat ellent annak) és a közösségi intézmények jogszerű működését.

A peres ügyeket a Bíróság 3-5 fős tanácsokban tárgyalja. Ha a peres felek között van valamely tagállam vagy az Unió intézménye, akkor plenáris üléseket tartanak. Az ügymenet írásban zajlik, külön kérésre lehet az ügyekben szóbeli meghallgatást kérni. Az eljárás az Unió 11 hivatalos nyelvének bármelyikén vagy ír nyelven folyhat, a peres felek kérésének megfelelően.

A Bíróság munkáját rendkívül lelassítja a folyamatban lévő ügyek nagy száma, a perek évekig húzódnak. A testületbe a 2004-ben csatlakozó új tagállamok is delegálnak majd egy-egy új tagot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!