Gerzson
-3 °C
2 °C

Észrevettük a hibát az EU-szerződésben

2007.06.23. 13:51
Magyarország vette észre még az uniós szerződéstervezet hét eleji előkészítő szakaszában, hogy a szövegből hiányzik a szabad versenyt előíró kitétel – állítja a szombati The Times. A vezető brit napilap idéz egy általa látott jegyzőkönyvből, amely az egyezmény szövegtervezetét sorról sorra átfésülő uniós diplomaták keddi ülésén készült. Az ötórás értekezleten egy magyar diplomata látta meg, hogy valami hiányzik.

Az EU elvetett eredeti alkotmánytervezete is tartalmazta, hogy az unió belső piacán a versenynek szabadnak és torzításmentesnek kell lennie. Ez a kitétel már az unió alapjául szolgáló Római Szerződésben is szerepel, de csak mellékzáradékként; a cél az előírás státusának európai uniós célként történő megerősítése volt. A keddi előkészítő ülés jegyzőkönyve szerint az értekezlet közepe táján a magyarok felhívták a figyelmet a közlemény átírására. A tervezetben továbbra is szerepelt a belső piac melletti elkötelezettség, viszont az a kitétel már nem, hogy ezen a piacon a versenynek szabadnak és torzítástól mentesnek kell lennie.

A franciák akarták

A magyarok felvetették, hogy a változtatás érintheti az EU versenypolitikáját, Spanyolország képviselője pedig azonnal megjegyezte, hogy a módosítás az EU alapelveinek egyikének mond ellent, és további vizsgálatot kért. José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök kellően aggályosnak találta az ügyet ahhoz, hogy a csütörtöki munkavacsorán a változtatást a fő vitapontok között vesse fel.

A lap szerint Nicolas Sarkozy francia elnök csak az ügy csütörtöki nyilvánosságra kerülése után ismerte el, hogy ő vette rá a németeket a szerződés szövegének átírására. Miután ez kiderült, a változtatás az EU-bizottságban is mind nagyobb ellenállásba ütközött, különösen Nellie Kroes versenyügyi biztos hivatala részéről. Barroso ezután leült egy késő délutánba nyúló ebédre Sarkozyvel, aki végül is belement a megszületett kompromisszumba.

Félnek az importtól

Sarkozy azzal az ígérettel nyerte meg a májusi elnökválasztást, hogy megvédi Franciaországot a globalizált kereskedelem "ellenségesnek tekintett erőitől". Az ország az utóbbi több mint egy évtizedben az EU-n belüli és kívüli, alacsony költséggel dolgozó országok tisztességtelen versenyét tartja felelősnek saját belső bajaiért – teszi hozzá a londoni napilap.

A nagy alapító tagállamoknak az importtal szembeni félelmeire már független londoni elemző házak is felhívták a figyelmet. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő néhány hete, az EU alapításának 50. évfordulójára Londonban kiadott átfogó elemzésében azt írta: Franciaországban az átlagos feldolgozóipari órabér 30 euró, miközben Magyarországon és Csehországban 6, Lengyelországban 4,80, Szlovákiában 4,60, Romániában 2, Bulgáriában 1,40 euró. Ennek egyik eredménye például az, hogy 2007-ben Szlovákiában több személyautót gyártanak egy lakosra számítva, mint bárhol máshol a világon, és ez okozza azt az érzést a régi tagállamokban, hogy a bővítés trójai falóként az unió határian belülre hozta be a globalizációt – állt a Moody's elemzésében.