Ervin
14 °C
21 °C

Magyar robot műbőr blúzban

Háromdimenziós EU-prezentáció, interaktív irodalmi séta és rengeteg megasztár péntek délelőtt a Millenáris Parkban. Meg persze EuRéka, a virtuális eurokrata, aki mindent tud a csatlakozásról, de köszönni csak néha hajlandó.
Hajnali tízkor még csak a hangmérnökök gyakorlatoznak a Millenáris Parkban, pár tucat érdeklődő, és ugyanennyi biztonsági őr lézeng az épületek közt, olyan, mint amikor a Sziget előtt pár nappal már sátrat ver az ember, csak a hetijegyre kolduló punkok és a kannás bor hiányzik a tökéletes hangulathoz. A mesterséges tó mellett a Megasztár második helyezettje, Ibolya lógatja a lábát, nem messze tőle pedig szemérmes kisgimnazisták vitatkoznak, hogy most kinek is kéne odamenni, és autogramot kérni.

Feláll a rendszer

Tekintse meg képeinket!
A Millenáris Fogadóban most hangolják az Informatikai és Hírközlési Minisztérium jövőprojektjének elemeit, érkezésünkkor éppen a háromdimenziós EU-prezentáció bootol a semmiben lebegve, arrébb pedig a XX. századi híres magyar művészek, írók, költők és zeneszerzők életét és munkásságát bemutató számítógépes installációba próbálnak életet lehelni a technikusok.

A galérián létesített internetes kávézóban a korai időpont ellenére vad chatelés és zeneletöltés folyik, szemmel láthatóan senkit nem érdekelnek az uniós információk, inkább Michael Jackson pedofil peréről és Beckham félrelépéséről olvasgatnak a fiatalkorú júzerek.

A lassan éledő látnivalók közt bolyongva minduntalan megasztárokba botlunk, Tóth Veronika és Mujahid Zoli vagy az Európai Unió feltétlen és fanatikus hívei, vagy egyszerűen korán érkeztek az esti koncertre.

Hello, Réka!

Tizenegykor az alkotók bemutatják a sajtónak az EU-robotot, ami egy integrált beszédfelismerő és mesterségesintelligencia-rendszer, de első ránézésre mégis inkább egy lebegő női fejre hasonlít, ami az alkotók rövid monológja alatt pont úgy mosolyog, mint az egyszeri titkárnő, akit a globalizáció éghajlatra gyakorolt hatásairól kérdeznek.

"Nem unod a munkád?" - kérdezzük EuRékától somolyogva, mire ő némi gondolkodás után csupán annyit felel kellemesen gépszerű hangon, hogy "Sajnos tudásom eléggé korlátozott". Később kiderül ez annak a jele, hogy EuRéka egyszerűen nem értette mit kérdeztek tőle. Vajon azt is megérti, aki beszédhibás? - fogalmazódik meg azonnal bennünk az esélyegyenlőséget hirdető Unió kapcsán, de nincs idő a találgatásra, mert felgyorsulnak az események. Egy hoszteszlány lép az EuRéka elé és kérdezgetni kezdi az Európai Unióval kapcsolatos tudnivalókról.

Az áfával kapcsolatos kérdések és a válasz csupán a kérdezőt és a chatbotot köti le, így alkalmunk van alaposan megfigyelni EuRéka küllemét. Nincs teste, csupán egy fej és némi váll ő, lasztex szerű felsőruházata és szeme színe hajával, no meg az EU zászlajával harmonizál. Dominára hajazó felsőruházata némiképp elgondolkodtat minket, végül arra jutunk, hogy biztos nagyon izzadna a műbőr blúzban, már ha nem csupán virtuális prezentáció lenne. Mimikai készlete korlátozott: tud bután nézni, ha nem érti a kérdést, és ha sokáig nem szólnak hozzá, akkor némi szemöldökhúzogatás után kitör és bemutatkozik. Nem tűri a szótlanságot.

Rideg személyiség

Tatai Gábor fejlesztő elmondja, bár lehetőség lenne rá, de EuRéka esetében nem olyan fontos a sokszínű mimika. Vannak érzelmesebb fejlesztéseik, de Réka esetében nem ez a szempont volt az elsődleges, inkább egy szigorú, hivatali személyiséget akartak életre kelteni, aki mindent tud az EU-ról: például csipőből vágja (már ha lenne neki), hogy mi az az EU, hogy milyen történeti folyamatok állnak a hátterében, vagy éppen, hogy lesz-e cigaretta-áremelés a csatlakozás után, és miért jó az nekünk, ha belépünk végre.

Klikk a képre!
A büszke alkotók elmondják, hogy a chatbot ezeregyszáz, az EU-val kapcsolatos kérdésre képes felelni, a beszédfelismerésen és mesterséges intelligencián alapuló oktató és tájékoztató beszélgetőtárs, akit egy háromdimenziós kivetítőberendezés jelenít meg. Ennek segítségével EuRéka a gép előtt körülbelül egy méterre látható.

A technológiai ismertető után az Index EU-robot tesztelő csapata ráveti magát Rékára és úgy dönt, kideríti valójában mennyire okos. A leleplező akcióval felsülünk, ugyanis hiába teszünk fel az előre meghatározott listában nem szereplő, vagy átfogalmazott - bár az EU-val kapcsolatos - kérdéseket, a chatbot rövid gondolkozás és zavarba ejtően buta arcrángások után azért rendre releváns válasszal felel.

Kemény diónak egyedül a köszönés bizonyul, ugyanis hiába üvöltjük kitartóan, hogy Helló EuRéka, ő csupán a sziára tud válaszolni.

"Viszlát Réka" - mondjuk neki búcsuzóul, mire ő meghitt, már-már barátságos hangon csak annyit felel: "Sajnos tudásom eléggé korlátozott".