Jenő
-3 °C
6 °C

Az Európai Unió Tanácsa

2003.09.19. 14:12
Az Európai Unió Tanácsa, röviden a Tanács a tagállamok szakminisztereiből álló kormányközi szerv. A tagállami érdekek és vélemények kifejezésének fóruma és döntési szerv egyszerre.

A tárgyalt ügyek jellegétől függően mindig az adott kérdésben illetékes szakminiszterekből áll. A legmagasabb szintű tanács az Általános Ügyek Tanácsa, amely a tagállamok külügyminisztereiből áll. A szervezet elnökségét fél éves rotációban látják el az egyes tagállamok, minden egyes Tanács elnökségét az éppen az elnökséget betöltő állam szakminisztere látja el.

Az egyes országokat képviselő miniszterek a lakosságuk arányának megfelelő számú szavazattal rendelkeznek. A 15 tagú Unióban összesen 87 szavazat oszlott így szét, a bővítés után a szavazatok száma 321-re emelkedik, amiből Magyarországra 12 jut. A döntéshozatal érdekessége, hogy a Bizottság által kezdeményezett ügyekben a döntéshez a minősített többség mellett (a 87 szavazatból 62, a bővítés után a 321-ből 232) a tagállamok legalább felének a támogatására is szükség van.

Mivel a Tanács jellegéből adódóan nem tud folyamatosan ülésezni, és a miniszteri találkozókon csak a legfontosabb kérdések áttekintésére és a döntéshozatalra van idő, az ügymenet folytonosságát egy kiterjedt hivatalnokszervezet tartja fenn. Ez a COREPER, a tagállamok állandó brüsszeli képviselőinek és szükség szerint azok helyetteseinek bizottsága. Emellett a Tanács Főtitkársága látja el az ülésekhez kapcsolódó előkészítő és adminisztratív feladatokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?