Mátyás
-6 °C
1 °C

Kormányfők az eredménytelen brüsszeli csúcsról

2003.12.13. 20:23
Schröder fenyeget, Chirac és Blair a májusi megállapodásban bízik, Berlusconi jobbnak látja a halasztást a rossz döntésnél, a lengyel Miller viszont derülátó. A lezárt kérdések megnyitását már senki sem szeretné.
Az egyik német televíziós állomáson közvetített sajtóértekezletén Schröder szerint a sikertelenség oka, hogy egyes tagok a nemzeti érdeket vagy a belpolitikai szempontokat az európai ügy elé helyezik. A kancellár egyszer nevén is nevezte Leszek Miller lengyel miniszterelnököt.

Schröder azonban hangsúlyozta, hogy továbbra is jó kapcsolatokat akarnak a szomszédos országgal, amely nem volt hajlandó beleegyezni abba, hogy hosszabb távon az európai unió döntéshozatali mechanizmusában a nagy országok súlya érvényesüljön.

Schröder úgy vélekedett, hogy a németek nem akarják az európai mag kialakulását, de logikus lenne, ha az alkotmányozási folyamat végérvényesen kudarcot vallana. Európai magnak nevezik az Európai Unión belüli országoknak azon csoportját, amelyek bizonyos kérdésekben összefogva, a többiek nélkül cselekednének.

Sem a német kancellár, sem a jelen lévő külügyminiszter, Joschka Fischer nem mondott időpontot, hogy mikor folytatódhatnának a kormányközi tárgyalások. Az ír EU-elnökséget emlegették, azaz a jövő év első hónapját, de nyitva hagyták, hogy a nyári európai parlamenti választások előtt számítanak-e az európai alkotmányos szerződés elfogadására. Ellenezték, hogy a szöveget kidolgozó konvent ismét összeüljön.

Schröder arra is utalt, hogy ne számítsanak Németország részéről bőkezűbb EU-hozzájárulásra, s egyeseknek hozzá kell szokniuk majd az osztozáshoz, ami a brüsszeli alapokból eddig bőségesen részesülő Spanyolországnak szóló megjegyzés lehetett.

Blair az időben hisz

Tony Blair brit miniszterelnök is arról beszélt, hogy több időre lesz szükség ahhoz, hogy az EU vezetői egyetértésre jussanak az alkotmány kérdésben.

"Lehetetlen volt egyetértésre jutni az általunk kívánt módon; lehetetlen volt megállapodni minden kérdésben" - hangoztatta Blair újságíróknak nyilatkozva.

Chirac utászszakaszt szeretne

Jacques Chirac francia elnök sajtóértekezletén javasolta egy olyan "utászszakasz" létrehozását, amely lehetővé teszi a szorosabb integráció felé való előrelépést.

Mind Chirac, mind Blair leszögezte, hogy a kudarc ellenére az EU nincs válságban, megvannak a működő intézményei. "Folytatjuk a bővítést, amely május elsején meg is valósul" - mondta Chirac.

Berlusconi a nyitottság jeleit látta

Olaszország nem akart csak azért megállapodást kierőszakolni az EU alkotmányos szerződéséről, hogy az erről tárgyaló kormányközi konferencia (IGC) az ő soros EU-elnöksége alatt érjen véget; az álláspontok közötti nagy távolságot érzékelve jobbnak látta lezárni az IGC-t - jelentette ki szombaton az olasz miniszterelnök.

A konferencia utáni sajtóértekezleten Silvio Berlusconi közölte, hogy a szavazási rendszer kérdése mellett több más területen - köztük a minősített többséggel történő döntéshozatal alkalmazási körét illetően - sem alakult ki egyetértés.

A konferenciának azonban pozitív eredményei is voltak, hiszen október 4-i megnyitásakor 82 rendezetlen problémáról kellett megállapodásra jutniuk a résztvevőknek, s ez azóta néhány kivétellel sikerült is - tette hozzá.

Elmondta, hogy a legnehezebbnek bizonyult kérdésben, a szavazási rendszer ügyében Lengyelország és Spanyolország eleinte rendkívül merev álláspontot tanúsított, az egyeztetések vége felé azonban mintha nyitottak volna. Ekkor több megoldási változat is felmerült, köztük egy olyan, amely szerint 2014-ig fennmaradt volna a szavazati súlyok nizzai rendszere, s ezt egy évvel később váltották volna fel a kettős többség formulájával. Ezt azonban más tagországok nem tudták elfogadni, s az így keletkezett nézeteltéréseket már nem sikerült áthidalni.

Ugyanakkor egy további sokat vitatott, kulcsfontosságú kérdésben, az Európai Bizottság majdani létszámát és összetételét illetően a résztvevők túlnyomó többsége támogatta az "egy ország - egy biztos - egy szavazat" elvének érvényre juttatását - közölte Berlusconi.

Az olasz kormányfő közölte, hogy nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy most az EU hat alapító tagországa fogjon össze, és álljon elő új kezdeményezéssel. Szerinte ezt a feladatot valamennyi jelenlegi és majdani tagállamnak közösen kell megoldania.

Miller a szebb jövőben hisz

Derűlátásának adott hangot Leszek Miller lengyel kormányfő szombaton Brüsszelben annak kapcsán, hogy majdan egyetértés jön létre az Európai Unió alkotmányáról.

A kudarccal végződött alkotmányozási tárgyalások után Miller kijelentette: Folytatjuk a megbeszéléseket... Lehetetlen volt megállapodást elérni, ennek természetesen senki nem örül. Több időre van szükségünk, több megbeszélésre, a szándékok jobb megértésére.

Bertie Ahern ír miniszterelnök bejelentette, hogy a soron következő ír elnökség nem tervezi 2004 márciusa előtt újraindítani a tárgyalásokat az uniós alkotmányról. Írország 2004. január 1-jétől látja el az EU soros elnökének tisztségét.