Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Tanács

2003.09.19. 14:06
Az Európai Tanács, vagy Csúcstalálkozó az Európai Unió legmagasabb szintű politikai döntéshozó fóruma, az EU csúcsszerve. Feladata a közösség működését és fejlődését meghatározó döntések meghozatala. A szervezet 1974 óta létezik, de csak az 1986-os Egységes Európai Okmány ruházta fel jogi státusszal.

Az Európai Tanácsban a tagállamok állam- vagy kormányfői üléseznek, az adott tagállam alkotmányos berendezkedésétől függően, és az Európai Bizottság elnöke. A szervezet elnökségét fél éves rotációs rendszerben látják el az egyes tagállamok, az Európai Unió Tanácsának elnökségével megegyezően. Minden tagállam a lakosságával arányos számú szavazattal rendelkezik a szervezetben.

Csúcstalálkozókat évente négyszer rendeznek, ebből kettő hivatalos (általában júniusban és decemberben) és kettő informális, konzultatív jellegű. A szervezetnek állandó székhelye nincs, a hivatalos találkozókat mindig az elnökséget betöltő országban rendezik. A találkozók előkészítését az Általános Ügyek Tanácsa végzi, szükséges esetben sor kerülhet rendkívüli ülésekre is.

Az Európai Tanács biztosítja a tagállamok legmagasabb szintű politikai képviseletét a közösségben. Itt alakítják ki a tagállamok közötti kompromisszumokat és döntenek a legfontosabb stratégiai kérdésekben. Ezek közé tartozik az EU politikai, gazdasági és szociális irányvonalának kijelölése. A csúcstalálkozókon egyeztetik a közös külpolitika legfontosabb kérdéseit, így itt határoznak a bővítéssel kapcsolatos kérdésekről is.

Az Európai Tanács döntéseinek az Unió jogalkotó szervein keresztül szerez érvényt, a csúcstalálkozók közötti időszakban ezek a döntések határozzák meg azok működését.