Klaudia
-4 °C
2 °C

Fapados már buszban is

2003.11.09. 09:38
A fapados légitársaságok mintájára ettől a héttől kezdve fapados buszjárat kezdte meg működését az Európai Unió két "fővárosa", Brüsszel és a szintén számos EU-intézménynek otthont adó Luxembourg között.
A fapados buszokra az első hónapokban minden egyes járaton 2-2 jegyet jelképes összegért, 1 euróért értékesítenek, de a többi jegyár is olcsóbb, mint a fő riválisé, a vonaté: a legdrágább hely egy útra 17 euróba kerül majd, míg vonaton Brüsszel és Luxembourg között ezért 25 eurót kell fizetni.

A fapados társaságokra jellemző a jegyek értékesítésének módja is: ezeket mindenekelőtt az interneten keresztül árulják majd. Az első napon ugyan a buszok még jóformán üresen indultak, de az ötlet kitalálója és megvalósítója, a Sales Lentz luxembourgi utazási iroda vezetője nem aggódik. Mint mondja, előbb rá kell ébreszteni az embereket erre a lehetőségre, s ez időt, no meg publicitást igényel. Egyébként is, az első nap már 120 helyfoglalás történt az internetes oldalukon.

A buszok ingajáratban közlekednek majd a két főváros között: naponta négyszer teszik meg oda-vissza váltott sofőrökkel a mintegy 200 kilométeres távot. Ráadásul a buszok minden nap indulnak, karácsony és újév napját kivéve.

Luxembourg és Brüsszel között eddig nem volt rendszeres, naponta többször is közlekedő buszjárat: aki az egyik városból a másikba akart jutni, az vagy autóval ment, vagy vonattal, vagy repülőgéppel. A repülő azonban nagyon drága, s ráadásul a reptérre vezető utazással együtt sok időt vesz igénybe - a vonat pedig 3 óra alatt teszi meg az utat (szemben a busz 2 és fél órás menetidejével), s drágább is az új buszos ajánlatnál.

A Sales Lentz cég Európa egyik legnagyobb busztársaságával, az 1400 busszal rendelkező spanyol Alsával kötött szerződést a járat üzemeltetésére.