Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Egyenlő fizetésért harcolnak az új tagok EU-tisztviselői

2004.10.07. 07:43
Az unió ugyan tiltja a hátrányos megkülönböztetést az EU intézményeiben, mégis az idén csatlakozott országokból érkező tisztviselők jóval kevesebb pénzt vihetnek haza, mint a régi tagok bürokratái. A brüsszeli magyarok szeretnének összefogni a lengyelekkel, csehekkel, baltiakkal az egyenlő elbánás érdekében.
A Magyar Hírlap értesülése szerint egy angol nyelvű köre-mailben terjed az újonnan csatlakozó tagállamokból érkezettek között az a levél, mely önszerveződésre és érdekvédelemre buzdítja az EU-s tisztviselőket.

Jól szerepeltünk
A következő fél évben mintegy félezer magyar kezdheti meg munkáját az Európai Unió különböző intézményeiben. Ôk azok, akik megfeleltek az új tagállamokból jelentkezőknek kiírt szigorú vizsgákon. A felvételiken a magyarok és a lengyelek teljesítettek talán a legjobban, de e két országnak sem sikerült teljesen feltölteni azt a keretet, mely rendelkezésükre állt. A tolmács-válogatás még nem ért véget, az utolsó fordulóban is nagy volt a verseny, az azonban már biztos, hogy az új országokból érkezô titkárnôkbôl nagy lesz a hiány. Az egyetemi végzettséghez kötött tisztviselôi állásból hazánknak 245 juthatott volna, s ebbôl 211-re sikerült megfelelô embert találni. A legtöbbet közigazgatási szakemberbôl találtak, a legkevesebbet számvevôbôl. Az állásokra általában kilenc-tizenegyszeres volt a túljelentkezés.

A levél szerzői az új uniós fizetési rendszert a közösség alapelveivel ellentétesnek találják. "Panaszunk oka nem csupán az a több száz euró, amellyel a jövendő "szerencsés" uniós intézményi alkalmazottak kevesebbet keresnek: ez elvi kérdés. Úgy érezzük, nem maradhatunk csendben, különösen, mert olyan gyakran hallhatjuk és olvashatjuk a nyilatkozatokban, hogy az EU-ban nincsenek első és másodosztályú polgárok" - olvasható az EU-nál dolgozó magyar tisztviselők által írt és terjesztett e-mailben.

Az unió személyzeti reformja valóban tartalmaz diszkriminatív elemeket - írja a napilap. Az új tagállamok belépésének napján életbe lépő szabályozás szerint a 2004. május 1-je után felvett munkatársakat már alacsonyabb fizetési kategóriákba sorolják, mint a korábban már alkalmazottakat. A tíz új tagország polgárai csak május óta nyerhetnek felvételt, tehát mindannyiukra vonatkozik az új rendszer. Ez azt jelenti, hogy két, ugyanolyan végzettséggel rendelkező, adott esetben ugyanott, ugyanolyan munkát végző között jelentős fizetésbeli különbség lehet.

Ez a szakmai gyakorlat nélkül felvett diplomások esetében például azt jelenti, hogy alapbérük nem a régebben ott dolgozók által keresett 4878 (1,2 millió forint), hanem 3810 euró (938 ezer forint) - állítja a Magyar Hírlap. Az egyenlő elbánás elvét sérti az is, hogy az új tagállamokból jövők - ellentétben a korábbi EU-tagok polgáraival - nem versenyvizsgázhattak anyanyelvükön, ráadásul még május után is írtak ki olyan pályázatokat, amelyekre csak a tizenöt régi államból jelentkezhettek. A brüsszeli magyarok kezdeményezésére akár az Európai Bírósághoz vagy az EU-ombudsmanhoz is kerülhet az ügy.