Gerzson
-3 °C
3 °C

Az Európai Unió jövőjéről szavaznak Franciaországban

2005.05.29. 17:00
Vasárnap Franciaország az EU-alkotmányról szavaz. Noha a felmérések szerint a franciák zöme elutasítja az EU-alkotmányt, ez csak csekély mértékű többséget jelent. A részvétel délig 25 százalékos volt. Elutasítás esetén Nagy-Britannia törölheti saját népszavazását.

Franciaországban vasárnap reggel megnyíltak a szavazóhelyiségek, és megkezdődött az Európai Unió első alkotmányáról rendezett népszavazás. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint reggel 8 órakor nyíltak meg az anyaországban, Franciaország tengeren túli társult területein szombaton szavazhattak.

A 'nem' gyöngítheti őket

A szavazás kimenetele döntően meghatározza az Európai Unió további integrációját és Franciaország szerepét az egyesült Európában. Ha a választók elutasítják az európai alkotmányt, nemcsak az alaptörvényt vetik el, hanem Párizs szerepét is gyöngítik ez unióban.

A közvéleménykutatások szerint Chirac elnök és pártjának lobbitevékenysége sem tudott fordítani a trenden, így könnyen elképzelhető, hogy a népszavazáson az elutasítók tábora győz. A pénteken közzétett utolsó felmérések az alkotmányt elutasítók 51-56 százalékos többségét jelezték.

Franciaországban a nemmel szavazók a szociális szempontok előtérbe helyezését, az "ultraliberális" gazdasági modell megváltoztatását, a delokalizáció leállítását, vagy éppen Törökország EU-csatlakozásának megakadályozását követelik, olyan dolgokat tehát, amelyeknek nem sok közük van az alkotmányhoz.

A portugálok megszavaznák
Portugália megszavazná, London törölheti a népszavazást Egyöntetű vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a brit kormány ejteni fogja az uniós alkotmányról jövő tavaszra előirányzott nagy-britanniai népszavazást, ha a vasárnapi francia referendum eredménye nemleges lesz. Tony Blair brit kormányfő hosszas ellenzés után tavaly közölte, hogy Nagy-Britanniában is referendumot tartanak a lakosság körében igen népszerűtlen szerződésről. Ennek időpontját még nem írták ki, de hivatalos közlések szerint a kormány 2006 tavaszát tekinti céldátumnak.

A háromnapos hosszú brit hétvégét Olaszországban töltő Blair a tervek szerint csak hétfőn nyilatkozik a francia referendum eredményéről, a vasárnapi brit sajtó szerint azonban szinte eldöntött tény, hogy ha a franciák elvetik az unió bővítéséhez kidolgozott alkotmányt, a brit kormány törli a népszavazás tervét.

Portugáliában többségben vannak az Európai Unió alkotmányának támogatói - derült ki egy vasárnap közzétett közvélemény-kutatás eredményéből. Eszerint ha most tartanának népszavazást az új uniós alapszerződésről, a portugálok közel 54 százaléka szavazna igennel és 7,3 százalékuk nemmel. A megkérdezetteknek összesen több mint 38 százaléka válaszolta azt, hogy nem árulja el álláspontját, illetve hogy még nem döntött.

Franciaországban csaknem 42 millió szavazásra jogosult állampolgár járulhat az urnákhoz. A választóhelyiségek közép-európai idő szerint 20 órakor zárnak, Párizs és Lyon kivételével, ahol a voksolást két órával meghosszabbítják. A törvény értelmében ezért az első, a választóhelyiségekből kilépő szavazók megkérdezésén alapuló (exit poll) becslések csak 22 óra után várhatók.