Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Népszavazáson döntenek az EU-alkotmányról a britek

2004.04.20. 16:52
Népszavazáson dönthetnek a britek az EU alkotmányáról - jelentette be Tony Blair. A brit kormányfő hónapokig ellenezte a tervet, most azonban megmutatná az euroszkeptikusoknak az uniót pártoló britek nevében. A szavazás kudarca akár miniszterelnöki megbízatásába is kerülhet.
épszavazást ír ki az Európai Unió alkotmányáról Tony Blair. A brit kormányfő hónapokig tagadta, hogy szavazásra bocsátaná a kérdést, két héttel ezelőtti sajtóértesülések szerint azonban már az uniós tagság kérdéséről tartandó népszavazásról cikkeztek.

Megmutatnák magukat

Bár erről konkrétan nem lesz szó a népszavazáson, a végeredmény Blair szerint is "messzemenő következtetésekre" ad majd lehetőséget. A kormányfő szerint a szavazást megelőző kampány végre alkalmat ad az euroszkeptikusok "valódi törekvéseinek" leleplezésére.

"Most végre mi is megmondhatjuk a magunkét, mi, akik hiszünk az EU-tag Nagy-Britanniában. A téma adott, kezdődjön a harc" - jelentette ki a kormányfő.

Téveszmékkel támadnak

Blair közleménye nagy részében a konzervatív euroszkeptikusok téveszméit bírálta. Elítélte a királynő eltávolításáról és a jobbra tarts bevezetéséről szóló pletykákat. Mint mondta, az EU bővítése miatt szükséges alkotmányt csak abban az esetben fogadja el a brit kormány, ha teljesíti az elvárásait.

Blair nem közölte a népszavazás időpontját. Annyi azonban biztos, hogy az alkotmány elfogadásáról előbb a brit parlament dönt.

Blair jövje a tét

Ha a népszavazás az euroszkeptikusok győzelmét hozná, az "súlyos csapás lenne" Blairnek - véli Andrew Marr. A BBC politikai elemzője szerint nem kizárt, hogy ez esetben Blairnek le kéne mondania. A népszavazás az europártiak szerint inkább a júniusi európai parlamenti választásokat megelőző népszerűségi intézkedés, semmint hosszútávú stratégiai lépés.

Az EU alkotmányáról még nem születetett közösségi megállapodás, a tavalyi kudarc után az ír elnökség bízik benne, hogy június végére sikerül kidolgozniuk a konszenzusos tervezetet.