Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyurcsány letért balra

2004.04.13. 18:11
Csak remélni tudjuk, hogy akad elég jelentkező a Westend City Centerben lézengők közül, aki hajlandó felülni az EU-bringára és letekerni a Budapestre tervezett 137 kilométeres etap egy részét, mert Demszky és Gyurcsány öltönyös biciklizése és Csisztu Zsuzsa lelkesítő szavai ellenére a népből csak egy nyolc év körüli kisfiú vállalkozott a megmérettetésre, és ült fel az első kerekét nélkülöző járgányra.
"Ez egy teremkerékpár" - állapította meg találóan Demszky Gábor főpolgármester az ünnepélyes esemény kezdete után néhány perccel. A leginkább újságírókból és operatőrökből álló tömegtől övezve a jelképesen felhúzott kordonok mögött Gyurcsány Ferenc sportminiszter, a főpolgármester és Csisztu Zsuzsa felelt a fergeteges hangulatért, később érkeztek az élsportolók, szám szerint ketten.

Biciklizni Prágáért

Tekintse meg képeinket!
A köszöntőben elhangzottak szerint a csatlakozásig virtuálisan megteendő út, Brüsszel és Budapest távolsága 1370 kilométer, amelyet a magyar állampolgárok tíz különböző nagyvárosban, apránként tekerhetnek le. Azok az úttörő résztvevők, akik már ma délután hajlandóak felpattanni a sárga mountain bike-ra, Csisztu Zsuzsa kecsegtető szavai szerint, prágai hosszúhétvégét nyerhetnek.

A görgőkön álló, képernyővel és számítógéppel összekapcsolt biciklit később Magyarország kilenc nagyvárosába is elviszik, állomásonként 137-137 kilométert kell letekerni a csatlakozáspárti sportembereknek, és akik teljesítették a távot, bekerülnek az "Akik eltekernek Európába" című nagykönyvbe. Demszky úgy vélte, a Brüsszel-Budapest távot a valóságban is le lehetne tekerni az április 30-i határidőig rendelkezésre álló néhány hét alatt.

Gyurcsány letér

Elsőként Gyurcsány pattant a bringára: a képernyőn egy, a '90-es évek előzős C64-es játékait idéző biciklista jelent meg, aki virágokkal borított zöld mezők között, verőfényes időben haladt az úton, miközben a számlálón peregtek a megtett méterek. A miniszter ilyen könnyű, sík terepen öltönyben is hamar elérte a harminchárom kilométeres sebességet (pedig nem is kellett előzgetnie), ám egy cseles útelágazásnál a közönség derültségére a rossz utat választotta, és váratlanul balra tért.

"Nyomsz egyet?" - fordult ezután Demszkyhez, aki az ismert urbánlegenda szerint egykor maga is biciklivel közlekedett (ez nem igaz), és ennek megfelelően vöröslő arccal negyven kilométerig tornászta fel a sebességet.

A főpolgármester után Martinek János öttusázó következett, akivel Csisztu Zsuzsa többek közt a pedálok ellenállásáról beszélgetett. Kiderült, hogy Martinek nem örült volna, ha az öttusa valamelyik számát biciklizésre kellett volna cserélni, bár "a gyerekkel mindig szokott biciklizni." Lanyhuló érdeklődés övezte Csollány Szilveszter egykerekezését, a sportoló egyébként ma ünnepli harminckettedik születésnapját, és ebből az alkalomból egy üveg bort kapott a jelenlévő potentátoktól.

"A híres emberek öltönyben bicikliznek" üdítő élménye után a tömeg hamarosan feloszlott, Demszky és Gyurcsány feltűnés nélkül távozott, bár a miniszterre később ráleltünk, interjút adott egy sarokban.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft