Krisztina
18 °C
24 °C

Mentőöv a halaknak

2003.10.10. 10:35
A homár és a tengeri sügér ritkaság lesz az európai vendéglők étlapján, ha az EU elfogadja az Európai Bizottság ajánlotta törvényszigorításokat.
A hét közepén ismertetett ajánlások a földközi-tengeri halállomány megmentését szolgálják. A halászoknak növelniük kell a hálószem méretét, egyes helyeken pedig elrendelik a halászat teljes tilalmát. Különösen a szabadidős "hobbihalászok" tevékenységét szeretnék visszaszorítani, becslések szerint a földközi-tengerből kifogott zsákmány mintegy 10 százalékát amatőrök fogják ki.

A túlhalászás miatt kipusztulás szélén álló fajok: tengeri sügér, nyelvhal, tőkehal, homár, polip és keszeg. Az intézkedésekkel azonban nem csak a kihalásra ítélt halfajokat kívánják megmenteni, hanem a tengerpart ökológiai egyensúlyát is védik.

Halászok harca

Az érintettek másik része kevéssé boldog, a készülődő szigorítások máris felbolydulást okoztak a tengerparti településeken, hiszen több mint 100 ezer európai halásznak és családjuknak a megélhetést jelenti a Földközi-tengeri halászat. Az olasz, görög, francia, spanyol és portugál halászok nem fogják ölbe tett kézzel nézni, ahogy elveszítik munkájukat.

Az Európai Bizottság ajánlásait Velencében, novemberben tárgyalja meg a miniszteri konferencia.