Árpád
-2 °C
4 °C

Tovább csökkentik a német hadsereg létszámát

euractiv.hu
2003.09.24. 11:27
Új katonai koncepció jegyében tovább csökkentik a német hadseregben szolgálók számát. A további létszámlefaragás tervét Peter Struck védelmi miniszter jelentette be, de konkrét adatokat nem hozott nyilvánosságra. A német sajtó becslése szerint a katonák száma a jelenlegi 280 ezerről 260 ezerre csökken.

A német hadsereg, a Bundeswehr hosszú ideje anyagi gondokkal küszködik, költségvetését az elmúlt években újra és újra megnyirbálták, különböző alapjait befagyasztották. A német védelmi kiadásokat a 2003 és 2006 közötti időszakra szólóan évi 24,4 milliárd euróban állapították meg, s ez a jelenlegi GDP-nek mindössze 1,6 százaléka. Összehasonlításképpen: az Amerikai Egyesült Államok GDP-jének 3 százalékát költi katonai kiadásokra, Franciaország és Nagy-Britannia pedig 2,5-2,5 százalékot.

A Bundeswehr létszáma a két Németország egyesülése, 1990 óta folyamatosan csökken, közvetlenül a berlini fal ledöntése után még 660 ezer katona szolgált az egyesített haderőben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?