Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Összeomlik a gyémántváros?

euractiv.hu
2003.09.30. 13:58
Az európai gyémántváros veszélybe került egy januárben elfogadott uniós szabályozás miatt, ami kiszolgáltatottá tette az antwerpeni gyémántfeldolgozó cégeket a legnagyobb szállítónak, a dél-afrikai De Beersnek. A szabályozás értelmében ugyanis a cég kétévente felülvizsgálhatja ügyfélkörét és cserélgetheti partnereit. Júniusban a De Beers azzal keltett pánikot, hogy bejelentette: világszerte egyharmadával csökkenti előjogokkal rendelkező ügyfeleinek számát, azokét, akiknek a vásárlás előtt jogukban áll megtekinteni a csiszolatlan drágaköveket. A 45 kivételezett Antwepeni gyémántfeldolgozó cég közül akkor 15-nek mondák fel a szerződését. Emiatt a gyémántcsiszolók a munkanélküliségtől és a gyémántváros összeomlásától kezdtek rettegni.

Az Európai Bizottság most vizsgálat kezdeményezését fontolgatja a De Beers ellen az IDH gyémántcég trösztellenes panasza nyomán, és ha bebizonyosodik, hogy a vonatkozó uniós szabályozás sérti a versenyhelyzetet, készek megváltoztatni azt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?