Alfréd
-3 °C
3 °C

Biztonságos országból nem érkezhet menekült az unióba

euractiv.hu
2003.11.06. 11:17
A menedékjogi eljárás összehangolása érdekében három éve folynak tárgyalások az unió miniszterei között, s a politikai egyezmény megkötése az év végére várható. A belügyminiszterek nemrég egyeztek meg azoknak az országoknak az összeírásáról, ahonnan indokolatlannak ítélik a politikai okból történő kivándorlást.

Amennyiben a lista elkészül, jelentősen gyorsul a menedékkérelmek elbírálásának folyamata: a "biztonságos országok" valamelyikéből érkező állampolgárok kérelmét gyorsított menetben bírálják majd el, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy gyorsan megkapja az elutasító választ letelepedési kérelmére. A miniszterek mai ülésükön folytatják a szabályozás előkészítését: azokat a kritériumokat definiálják, amelyek alapján egy ország biztonságosnak ítélhető.

Az emberi jogi szervezetek máris tiltakoztak a szóban forgó lista felállítása ellen, szerintük ez egyszerűen annak előkészítését szolgálja, hogy a menekültektől megtagadják a védelmet. Az Amnesty International attól tart, hogy a listán szereplő országok menekültjeit automatikusan, az egyedi eset megvizsgálása nélkül kiutasítják az adott EU-tagországból.