Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Chirac-Aznar találkozó: nincs egyezség az alkotmányról

2003.11.07. 14:52
Kapcsolódók (1)
Hiába próbálták az ellentéteket rendezni a kormányközi konferencia decemberi fordulója előtt, José Maria Aznar spanyol kormányfő eredménytelen németországi látogatása után a francaországban is sikertelenül probált egyeztetni az uniós alkotmánytervezetről - írja az EU Observer.

Jacques Chirac francia elnök nem tudta meggyőzni Aznart, hogy fogadja el az Alkotmányozó Konvent által kidolgozott kettős többségű szavazási renszer bevezetését az Európai Tanácsban. Chirac csak a lehető legkisebb mértékben szeretne eltérni a konvent tervezetétől, Aznar viszont nem hajlandó elfogadni, hogy az elvetette a Nizzai Szerződésben megajánlott szavazati arányokat, amelyek a legnagyobb tagországokéval megegyező erőt biztosítana országának az ET-ben.

"Annyira kedvelem Franciaországot, hogy Nizzába valósággal beleszerettem" - mondta Aznar a találkozó után az Eu Observer jelentése szerint. Annak ellenére, hogy a vitás kérdésekben nem közeledtek egymáshoz az álláspontok, a két elnök nem győzte hangsúlyozni, hogy országaik viszonya felhőtlen.