Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Lengyelország: mégis lesz népszavazás az uniós alkotmányról?

MTI
2003.11.12. 13:12
Az október végén végzett közvéleménykutatás adarai szerint a lengyelek 75 százaléka támogatja, hogy rendezzenek népszavazást az Európai Unió jövendő alkotmányos szerződéséről írja a Rzeczpospolita című napilap.

A lakosság 12 százaléka véli úgy, hogy az Európai Unió alkotmányát, amelynek kidolgozása jelenleg a kormányközi értekezlet, az IGC keretében folyik, a lengyel parlament fogadja el. A megkérdezettek 13 százalékának nem volt véleménye a kérdésről.

Az AFP francia hírügynökség tudósításában megírta, hogy elvileg nem terveztek népszavazást az uniós alkotmányról Lengyelországban, amely - akárcsak Spanyolország - elutasítja az alkotmányozó konvent által előterjesztett tervezetet. Ebben ugyanis Varsó elveszítené a 2000-ben a nizzai szerződés keretében megszerzett előnyöket.

A dokumentum szerint Lengyelország és Spanyolország 27-27 szavazatot kapna a lehetséges 321-ből az EU Tanácsban, közel annyit, mint a nagy tagállamok (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország), amelyeknek 29-29 szavazatuk lenne.