Ervin
14 °C
22 °C

Brüsszel begyűjtetné az akkumulátorokat is

euractiv.hu
2003.11.26. 10:10
A szelektív hulladékgyűjtés rövidesen az akkumulátorokra és elemekre is kiterjedhet az Európai Unióban, miután a bizottság elkészítette ilyen értelmű határozattervezetét. A papír, az üveg és a konzervdobozok mellett a jövőben az akkumulátorokat is szervezett formában, külön gyűjtik és újrahasznosítják.

Az Európai Bizottság tervezete arra igyekszik ösztökélni a tagországokat, hogy a járművek akkumulátorait, az órák, a hordozható rádiómagnók és más elektronikai eszközök erőforrásait hasznosítsák újra. Ezen a területen Európában jelenleg igen eltérő a gyakorlat: a begyűjtött elemek aránya Belgiumban a legmagasabb, a sor végén pedig Nagy Britannia kullog.

A bizottság deklarált célja az, hogy az elhasznált akkumulátormennyiség háromnegyedét, de legalább felét begyűjtsék a tagállamokban. Szeretnék véglegesen megszüntetni a nikkel-kadmium elemek használatát azok környezetszennyező hatása miatt. Ez utóbbi törekvés komoly aggodalmat váltott ki az elemgyártó iparágban, sokan azt állítják, hogy az inkriminált elemfajták veszélye elenyésző, s a termelési tilalom csak arra jó, hogy akadályt jelentsen az EU-ban működő gyártóknak a nemzetközi piacon. A bizottság még 1997-ben kezdte meg az "elemtörvény" felülvizsgálatát.