Ágnes
-1 °C
2 °C

London már az euró-népszavazásra készül?

2003.12.11. 14:28
Gordon Brown pénzügyminiszter tegnap közzé tette azt a kérdést, amire a szavazóknak kellene választ adniuk az ország eurózónához való csatlakozásáról döntő népszavazáson - adta hírül a BBC Online. A kérdés így hangzik: Bevezesse-e az Egyesült Királyság az eurót hivatalos fizetőeszközeként?

A jelek szerint Tony Blair miniszterelnök nem tett le a közös valuta szigetországbeli bevezetésének lehetőségéről, bár a kormány júniusban úgy foglalt állást, hogy arra még nem készültek fel - írja az EUObserver.com. Ennek ellenére a legtöbb elemző szerint nem valószínű, hogy népszavazást írnának ki a kérdésről.

Brown legközelebb jövő áprilisban, a költségvetési törvény benyújtásakor szeretné megvizsgálni, hogy az addigi reformok elég hatékonyak voltak-e közös valuta bevezetésének érdekében, vagy szigorúbb intézkedésekre van szükség. A brit álláspont ugyanis, az, hogy ha eljön az ideje, hajlandóak lennének az euró bevezetésére.

Késleltetheti viszont ezt a törekvést, hogy a pénzügyminiszter bejelentése szerint jövőre a brit költségvetés hiánya a GDP 3,4 százalékára rúg, ezzel magasabb lesz az eurózónában megendedett 3 százaléknál - írja az EUObserver.com.