Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Az unióban árulható gyógyszer az interneten

euractiv.hu
2003.12.12. 10:58
Az Európai Bíróság csütörtöki döntése értelmében sérti az EU törvényeit, ha egy ország megtiltja a nem receptköteles gyógyszerek internetes árusítását. A luxembourgi székhelyű bíróság szerint a tiltás az áruk szabad mozgását akadályozza.

A határozatot azért kellett meghozni, mert a Deutsche Apothekerverband, amely 19 ezer német gyógyszertárat fog össze, ellenezte, hogy a holland székhelyű DocMorris internetes patika német területen is árulja termékeit. A vállalkozás 2000 júniusa óta árulja német fogyasztóknak is a gyógyszereket. Az EU úgy véli, a nem receptköteles gyógyszereket lehet árulni interneten is, mivel mód van arra, hogy a termék mellé a szükséges információt is megadják.

Az EU szabályozása szerint a receptköteles gyógyszereket csak hagyományos gyógyszertárakban és csak vény ellenében lehet kiváltani, hiszen ellenkező esetben megnőne annak a veszélye, hogy a gyógyszereket nem rendeltetésszerűen használják.

Az Európai Bizottság üdvözölte a bíróság döntését, amely "hasznos egyensúlyt tartott meg az emberi egészség és a belső piac védelme között".