Szilárda
0 °C
6 °C

A csehek szuverenitásukat féltik a csatlakozástól

MTI
2004.01.05. 10:44
Csehország csatlakozása az Európai Unióhoz korlátozni fogja az ország szuverenitását - véli egy felmérés szerint a csehek többsége. A megkérdezettek több mint 70 százaléka osztja ezt a véleményt. Ugyanakkor szintén mintegy 70 százalékuk szerint a nemzeti önállóság korlátozása nem probléma, hanem természetes jelenség, hiszen Csehország egy nagyobb egység része lesz - nyilatkozta újságíróknak a hét végén Jan Hartman, a prágai Társadalmi Kutatások Központjának (STEM) igazgatója. A felmérést december közepén készítette a STEM.

A csehek 65 százaléka szerint az uniós csatlakozás után gazdasági problémákra is számítani lehet, mert a csehországi vállalatoknak kemény konkurenciával kell szembenézniük, amire nincsenek kellőképpen és minden területen felkészülve. Hartman szerint maguk a cseh vállalkozók kevésbé tartanak az uniós konkurenciától, mint a közvélemény, erről azonban nem közölt adatokat. Ami az életszínvonal alakulását illeti, a cseh közvélemény megoszlott. Életszínvonalának emelkedésével a megkérdezettek 30 százaléka számol, 40 százalék szerint romlani fog, míg 30 százalék szerint nem lesz semmiféle lényeges változás.

Nyugati EU-tagországokban csak az összes megkérdezett mintegy 15 százaléka vállalna tartósan munkát, ugyanakkor a magasabb végzettségűek és a 30 éven aluli fiatalok körében ez 30 százalék. Többségi vélemény szerint az uniós csatlakozás megerősíti a csehországi jogbiztonságot, javítja a jogérvényesítés lehetőségét, hatékonyabbá és szélesebbé teszi a határokon átnyúló regionális kapcsolatokat.