Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Anyagi gondokkal küzd a bevándorlók 70 százaléka Hollandiában

euractiv.hu
2004.01.19. 09:37
A kutatást végző állami intézet, a Nibud szerint a bevándorlók háztartásaiban rendszerint alacsonyabb a havi jövedelem, ugyanakkor több a gyermek, mint a holland családokban. A suriname-i, holland-antillákbeli, marokkói és török, valamint a holland háztartások jövedelmének, kiadásainak és gazdálkodási körülményeinek összehasonlításból kiderült: minden csoportban 75 százalékban jellemző, hogy a gazdasági döntések a férj és feleség együttes elhatározása alapján születnek meg.

Gazdasági helyzetükkel legkevésbé a törökök elégedettek, 80 százalékuk panaszkodott anyagi gondokra, míg a marokkói háztartásoknak 71 százaléka, a suriname-iaknak 63, a hollandoknak csupán 37 százaléka nyilatkozott így. A kutatás során fény derült arra is, hogy a török családoknak havonta 1944 euróra van szükségük a megélhetéshez, ám öt hónapból négyszer még ehhez a minimális jövedelemhez sem jutnak hozzá; havonta átlagosan 300 euróval alacsonyabb a bevétel a kiadásoknál.

A marokkóiaknak havonta 1658, a suriname-i és az antillákbeli családoknak 1649, míg a hollandoknak 1598 euróra van szükségük a megélhetéshez. A török és marokkói családok általában népesebbek, ezért szükségszerűen nagyobbak a költségeik is.

A holland és a bevándorló családok nagyjából azonos dolgokra költenek, néhány eltérés viszont megfigyelhető. A bevándorlók például kevesebbet fordítanak háztartásra és gyermekgondozásra, a török családok alig költenek biztosításra, és kevesebbet is spórolnak. A hollandok 662 eurót, a törökök 576-ot, míg a többiek átlagosan 500 eurót költenek élelmiszerre szupermarketekben. A holland és a marokkói háztartásoknak egynegyede, a törököknek 30 százaléka, a suriname-i és antillákbeli családoknak 35 százaléka vett fel kölcsönt.