Piroska
-1 °C
5 °C

A Fidesz szerint Kovács László szószegő

MTI
2004.01.30. 13:10
Szájer József fideszes képviselő pénteken közölte: a külügyminiszter nem tartotta be azt az ígéretét, hogy a kormány egyeztetni fog az ellenzékkel a Magyarországot illető európai uniós posztok betöltéséről. "A külügyminiszter esetében itt szószegés történt" - mondta a politikus budapesti sajtótájékoztatóján. Szájer József közölte: Kovács László külügyminiszter az Országgyűlés integrációs bizottságának tavaly december 2-ai ülésén azt mondta, hogy a kormánynak szándékában áll egyeztetni az ellenzékkel a magyar EU-biztosról. A kormány azonban az ígért érdemi egyeztetés helyett csupán "tájékoztatásra" hívta meg február 2-ára a Fideszt - tette hozzá.

"Felhívjuk a kormányt, hogy hagyjon fel a szavakban nemzeti konszenzust hirdető (...) magatartásával (...), bocsátkozzon érdemi egyeztetésbe" - közölte a politikus.

A biztoson kívüli vezető tisztségviselők mandátuma "életre szóló" is lehet, ezért "nem volna szerencsés, ha az egyik vagy a másik párt politikai zsákmánynak tekintené az európai uniós tisztségeket" - mondta. A Fidesz tisztában van azzal, hogy a jelölési jog a kormánynál van, mégis "természetesnek tartotta" volna az egyeztetést, amelynek elmaradását az EU különböző intézményeiben "megütközéssel fogadtak" - közölte Szájer József. Magyarországot négy uniós poszt illeti meg a csatlakozás pillanatától: meg kell nevezni az Európai Bizottság magyar tagját (mandátuma novemberig tart), az Európai Közösségek Bíróságának egy tagját, az EU elsőfokú bíróságának egy tagját, valamint az Európai Számvevőszékbe jelölt személyt.