Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Klaus: Nem tragédia, ha nem lesz EU-alkotmány

MTI
2004.02.12. 22:04
A cseh államfő nem tartaná tragédiának, ha az Európai Unió tagállamai nem tudnának megegyezni az európai alkotmány szövegében, s úgy véli, hogy a szervezet e dokumentum nélkül is működhet. "Az a tény, hogy az Európai Uniónak ma nincs alkotmánya, senkit sem éget, senkinek sem hiányzik" - jelentette ki Václav Klaus abban az interjúban, amelyet csütörtök este sugárzott a közszolgálati cseh rádió.

Az európai integráció mai formáját már évek óta élesen bíráló Klaus szerint felesleges volt azzal riogatni az embereket, hogy ha nem lesz alkotmány, nem fog működni az Európai Unió. "Úgy vélem, mindenki egyetért azzal, hogy ez bizonyos csoportok szellemi, ideológiai harca volt" - fejtette ki véleményét a politikus. Klaus beismerte: tavaly decemberben azért nem vett részt az Európai Unió római csúcstalálkozóján, mert nem akart ezen a fórumon olyan véleményt hangoztatni, amely ellentétes a cseh kormány hivatalos álláspontjával. Az államfőtől eltérően a cseh kormány ugyanis egyértelműen pozitívnak tartja az integrációt, s azt szeretné, ha még ebben az évben elfogadnák az európai alkotmányt.

Csehország és további kilenc állam május 1-jére tervezett uniós csatlakozásával kapcsolatban megjegyezte: "Nem tudom, meg kell e ezt ünnepelni. Ugyanakkor komoly pillanat, amelyet nem szabad lebecsülni" - szögezte le a cseh köztársasági elnök. Szerinte azt csak a jövő fogja megmutatni, hogy Csehország ezzel nyer, vagy veszít-e. "Az viszont már most biztos, hogy az ország elveszíti szuverenitásának egy részét. A cseh államfő és a cseh politikusok súlya és ereje is csökkenni fog" - vélte Klaus.