Géza
-11 °C
-4 °C

Finnországban a prostituáltak ügyfeleit is megbírságolják

euractiv.hu
2004.02.16. 09:11
Helsinkiben pénzbírsággal sújtják azokat, akik nyilvános helyen kínálnak vagy vásárolnak szexuális szolgáltatásokat. A tavaly októberben hatályba lépett közrendészeti törvénynek csak most kezdtek el érvényt szerezni.

A korábbi rendelkezéshez képest, amely csupán a "szolgáltatás" árusítását büntette, az új törvény szerint a szexuális szolgáltatásoknak utcán, éttermekben vagy más nyilvános helyen való felkínálása és megvásárlása egyaránt illegálisnak minősül, és pénzbírságot von maga után.

Nemrég Helsinkiben öt finn férfit bírságoltak meg fejenként 50 euróra amiatt, hogy nyilvános helyen vásároltak szexuális szolgáltatást.

A törvény alkalmazása főként a közismerten prostitúciós területként elhíresült Aleksis Kiven Katu utcában hozott látványos sikert, nyilatkozta a sajtóban a helsinki rendőrség képviselője. A rendőrök az akciók során körültekintően járnak el, figyelnek arra, hogy pontosan feljegyezzék a történteket, nehogy az őrizetbe vételeket követően bizonyítékok hiányában kelljen ejteni a vádat, mint ahogy ez Svédországban gyakori. A nyomozás során a rendőrök rögzítik, hogy a felek között hogyan történt meg a kapcsolatfelvétel, a "vásárló" körbecirkálta-e gépkocsival a szóban forgó övezetet.

A rendőrség általában távolról figyeli meg az eseményeket, s ha a felek már megegyeztek, s együtt távoznak, követik őket, majd akkor lépnek színre, amikor a pár megérkezett a lakásra vagy a szállodába. Az érintetteket külön-külön hallgatják ki.