Valér
2 °C
8 °C

A csehek Telickát javasolják európai biztosnak

MTI
2004.02.24. 01:03
A cseh kormány Pavel Telickát, Csehország európai uniós nagykövetét fogja javasolni az európai biztos tisztségébe - jelentette be hétfő este Prágában Vladimír Spidla kormányfő azt követően, hogy a biztos személyéről egyezség jött létre a kormánykoalíció három pártja között.

A koalíció még az ellenzékkel is megvitatja a javaslatot. "Ha bármiféle okból Telicka végül nem lehetne biztosjelölt, a koalíció már megállapodott további nevekben is" - közölte a miniszterelnök. Az ellenzéki kommunisták korábban úgy nyilatkoztak, hogy számukra Telicka elfogadható. A szintén ellenzéki Polgári Demokratikus Párt Telickával kapcsolatban eddig nem foglalt állást.

A 38 éves Pavel Telicka pártonkívüli hivatásos diplomata, s az uniós csatlakozás során az elmúlt években Csehország főtárgyalója volt. Jelenleg Csehország EU-nagykövete Brüsszelben.

A cseh kormány előzőleg Milos Kuzvartot javasolta az Európai Bizottság tagjának. Kuzvart azonban pénteken váratlanul lemondott. Spidla elismerte, hogy Kuzvart jelölése hiba volt.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft