György
16 °C
24 °C

Csütörtökön Budapestre jön a máltai kormányfő

MTI
2004.03.03. 21:25
Medgyessy Péter miniszterelnök meghívására csütörtökön Budapestre látogat Edward Fenech-Adami máltai kormányfő, aki részt vesz országa budapesti nagykövetségének felavatásán - tájékoztatta a Miniszterelnöki Hivatal az MTI-t közleményben szerdán.

"A látogatás jól illeszkedik az utóbbi években rendszeressé váló magyar-máltai konzultációk sorába" - hangsúlyozza a közlemény. A miniszterelnököt elkíséri Joe Borg külügyminiszter is, akit országa EU-biztosnak jelölt.

Edward Fenech-Adami útjának különös jelentőséget kölcsönöz a budapesti máltai nagykövetség épületének csütörtöki ünnepélyes felavatása, ami a tavaly októberben létrehozott máltai külképviselet végső elhelyezéséül szolgál majd. A nagykövetség budapesti nyitása annak jele, hogy Magyarország regionális szerepe Málta külkapcsolati rendszerében felértékelődött - áll a közleményben.

Magyarország és Málta ez év májusában együtt lép be az Európai Unióba. A tagság keretei között, kis és közepes méretű tagállamokként a két ország együttműködésének intenzitása várhatóan nagymértékben megnövekszik majd. A látogatás jó alkalmat jelent az EU-ban követett közös érdekek áttekintéséhez, és lendületet adhat a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatok további konkrét területeinek meghatározásához - tartalmazza a Miniszterelnöki Hivatal közleménye.