Lehel
17 °C
27 °C

Kitoloncoló charterjáratok indulnak az EU-ból

Népszabadság
2004.03.10. 08:08
Kedden negyven koszovóit, illetve albánt szállítottak haza Belgiumból. A belga-holland-luxemburgi közös kizsuppolási akciót az EU új, humánusnak és szabályozottnak remélt kitoloncolási előírásainak megfelelően hajtották végre, egy katonai reptérről indulva - írja a Népszabadság.

Ezek szerint a kiutasítottakat (beleegyezésükkel vagy anélkül) hatósági kényszerrel helyezik el a bérelt repülőgépeken, és orvosok, pszichológusok, valamint a visszafogadó ország tisztviselőinek segítségével szállítják haza. A szabályok precízen, részletesen rögzítik az eljárást, nehogy a korábbihoz hasonló kitoloncolós botrányokat, illetve tragédiákat okozzon. Az uniós tagállamok közösen szerveznek ilyen charterjáratokat, megosztva a költségeket is.

A tegnap hazaszállított albánok menedékjoga régen lejárt, és munkavállalási-tartózkodási engedélyt nem kaptak. Nyugat-Európában több tízezer (ha nem százezer) ilyen személy van. Kisebb részük helyzetét rendezik, egy másik, nagyobb rész pénzt és segítséget kap az önkéntes hazatéréshez. A többiekre előbb-utóbb a "humánusan, de határozottan" végrehajtott kitoloncolás vár.