Oszkár
20 °C
29 °C

Az EU jogszabállyal támogatja a francia filmet

euractiv.hu
2004.03.17. 09:28
A francia filmgyártás ünnepelhet: sikerült kiharcolni az Európai Unió jóváhagyását ahhoz, hogy a francia állam a jövőben is jelentős mértékben támogathassa a honi filmkészítést. Az Európai Bizottság engedélyezte a "területiség" néven ismertté vált szabály hatályának meghosszabbítását. A szabályozás szerint a kormányok megkövetelhetik, hogy a filmipar támogatására adott összegek 80 százalékát országuk területén költsék el a kedvezményezettek.

A francia kormány költi a legtöbb pénzt a filmiparra Európában: az öreg kontinens egész területén évente 1 milliárd eurót fordítanak filmgyártásra, ennek 60 százalékát a franciák adják. Párizs teljes egészében kihasználja a "területiség" szabályát, ezzel próbál védekezni az amerikanizálódás ellen.

A filmgyártók és a szakmai szövetségek január eleje óta lobbiztak Brüsszelben. Az eredeti javaslat szerint az EU döntéshozói a területiség szabályát úgy változtatták volna meg, hogy a filmgyártáshoz adott pénznek csak 50 százalékát lett volna kötelező "otthon" elkölteni.

A régi szabályt most 2007-ig hosszabbították meg, s az időszak lejártakor hatáselemző tanulmány készítésével vizsgálják meg az elismerten protekcionista szabályozás hatásait.