József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bizonytalan a hazai népszavazás az EU-alkotmányról

2004.03.23. 10:17
A kibővített Európai Unió tagországainak mintegy fele népszavazással óhajt meggyőződni állampolgárainak az új uniós alkotmányról alkotott véleményéről, s csupán négy régi tagállam esetében csekély az esélye a referendumnak. Értékelte a csatlakozók tavalyi EU-referendumait is egy kutatóintézet.

Tizenkét országban majdnem bizonyosan népszavazást írnak ki az EU-alkotmányról, áll egy felmérés most ismertetett összegzésében. A 25 tagúra bővülő EU négy országa, Németország, Belgium, Svédország és Nagy Britannia esetében kevéssé valószínű, hogy népszavazást tartanak az alaptörvényről, míg kilenc országban, így Magyarországon is, a helyzet bizonytalan, áll a jelentésben.

A szerződést mind a 25 tagországnak jóvá kell hagynia, s korántsem biztos, hogy a végeredmény mindenhol kedvező lesz. Ha csak egyetlen ország elutasítóan válaszol - főként, ha az egy nagyobb tagország, - az EU akár politikai káoszba is sodródhat.

A jelentés kitér az EU-csatlakozás ügyében kilenc tagországban megrendezett tavalyi népszavazás értékelésére is (Ciprusban nem írtak ki referendumot). Lengyelország és Litvánia a legmagasabb osztályzatot kapta, részben szabad és többnyire korrekt referendum szervezésével, a leggyengébben Szlovákia szerepel részben szabad és többnyire inkorrekt minősítéssel, míg a többi ország népszavazását részben szabad és korrekt minősítéssel illették.