Alfréd
-3 °C
3 °C

Új terrorellenes csomagterv az EU-ban

MTI
2004.03.25. 23:22
Az EU-tagállamok és a csatlakozó országok első számú vezetői egyetértettek abban, hogy egységre, együttműködésre és gyorsaságra van szükség a terrorizmus elleni fellépésben - közölte a magyar miniszterelnök a csütörtökön kezdődött brüsszeli EU-csúcs első munkaülése után.

A csúcson az Európai Tanács Gijs De Vries volt holland belügyi államtitkárt kinevezte az unió terrorizmusellenes tevékenységének vezető koordinátorává. De Vries a miniszteri tanács apparátusában fog dolgozni Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő irányítása alatt.

Vita folyt arról, hogy az egyes biztonsági szolgálatok és hírszerző szervek valóban mindenkinek a rendelkezésére állnak-e, hozzájuthatnak-e majd a tagállamok az általuk összegyűjtött információkhoz. Ezzel kapcsolatban kételyek is felmerültek, azzal azonban mindenki egyetértett, hogy ezeknek az információknak a rendelkezésre állása létfontosságú a terrorizmus elleni harcban.

A csúcson elfogadott nyilatkozat szerint szorosabb együttműködésre van szükség a határőrizeti és a hírszerző szervek, valamint a rendőrségek között, és tovább kell fejleszteni a schengeni információs rendszert is.