Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szájer: a kormány hibái megbosszulják magukat

MTI
2004.03.26. 13:26
Súlyos felelősség terheli Medgyessy Pétert és kormányát, amiért komoly hiányosságok vannak Magyarország európai uniós felkészülésében - mondta Szájer József fideszes képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Az elmúlt két évben Magyarország kikerült a csatlakozásra váró országok élvonalából. "Éltanulóból, felkészült jelölt országból a szocialisták kormányzása alatt Magyarország a középmezőny végére csúszott" - jelentette ki. Ezért jelenhetnek meg olyan vélemények az európai nyilvánosságban, hogy Magyarország nem érett a csatlakozásra - tette hozzá a képviselő.

Szájer József közölte: a kormány által az elmúlt két évben elkövetett hibák megbosszulják majd magukat az uniós csatlakozást követően. A politikus a hiányosságok között említette a kormány és a parlament viszonyának szabályozását. A Fidesz csak akkor tudja elfogadni az ebben az ügyben beterjesztett törvényjavaslatot, ha az a jelenleg létező parlamenti ellenőrzésen túl, további eszközöket biztosít az Országgyűlésnek a kormány ellenőrzésére - mondta.

"Ellenkező esetben mi nem asszisztálunk egy olyan törvény elfogadásához, amely a parlamentet kizárja az európai uniós döntéshozatali folyamatból" - közölte Szájer József. A képviselő azt mondta, hogy a kormány elmulasztotta az uniós csatlakozás kapcsán a lakosság alapos és részletes tájékoztatását, és ezzel "védtelenné tette" a magyar állampolgárokat az integrációs kihívásokkal szemben.