Bernadett
0 °C
4 °C

Erősödött és vezet az EU-ellenes lengyel Önvédelem párt

MTI
2004.04.07. 15:15
Egy friss felmérés szerint tovább növelte előnyét a lengyelországi pártok versenyében az EU-ellenes, populista, törvénytelen parlamenti és parlamenten kívüli akcióiról hírhedt ellenzéki Önvédelem agrárpárt.

A PBS közvélemény-kutató intézet április elején készült szondája szerint, mely a Rzeczpospolita című konzervatív napilap megbízásából készült, Andrzej Lepper pártjának népszerűsége az egy hónappal ezelőtti 24-ről 29 százalékra emelkedett, míg az ellenzéki liberális Polgári Platformé 26-ról 22-re csökkent, és a két párt így helyet cserélt egymással.

A PBS felméréséből az is kiderült: a kétpárti baloldali kormánykoalíció (Baloldali Demokratikus Szövetség-Munka Uniója) nem éri el a koalíciók számára a parlamentbe jutáshoz előírt 8 százalékos küszöböt. A koalíció jelenleg 7 százalékon áll az egy hónappal ezelőtt mért 10 százalékhoz képest.

Ez az első közvélemény-kutatás, amely már mérte a Baloldali Demokratikus Szövetség kettészakadása után Marek Borowski házelnök vezetésével alapított új baloldali párt, a Lengyel Szociáldemokrácia (Socjaldemokracja Polska, SDPL) támogatottságát is. Az új párt a felmérés szerint 6 százalékos eredményt ért el, ami elegendő a parlamentbe jutáshoz.

Lengyelországban a kormányválság miatt minden bizonnyal előre hozott választások lesznek, csupán az a kérdés, hogy még idén, a nyár végén, ősz elején (ez tűnik valószínűbbnek), vagy csak jövő tavasszal rendezik-e meg azokat.