Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Holland EU-elnökség: a gazdaság lesz a fő prioritás

euractiv.hu
2004.05.03. 07:51
A gazdaság lesz Európa fő prioritása 2004 második felében, Hollandia július 1-jén kezdődő EU-elnökségi időszaka alatt, jelentette be Jan-Peter Balkenende holland miniszterelnök. "Fokozottan kell összpontosítanunk a gazdaság területére, sőt, új stratégiára is szükség van, hiszen Európa alaposan lemaradt az amerikai gazdaság mögött" - tette hozzá Balkenende.

Az Európai Uniónak van már gazdasági stratégiája, az úgynevezett Lisszaboni program, amelynek célja az, hogy 2010-ig az EU térsége legyen a világ legversenyképesebb, leginkább tudásalapú gazdasága. Ez gyakorlatilag az Egyesült Államok lekörözését jelenti, ám a jelek szerint Európa nemhogy túlszárnyalná az USA-t, hanem egyre jobban lemarad tőle.

A Világgazdasági Fórum friss jelentése szerint csupán a skandináv országok versenyképesebbek az USA-nál, Európa, mint térség, alaposan lemaradt. Balkenende szerint fel kell számolni a vállalkozások fejlődését gátló tényezőket annak érdekében, hogy Európában lényegesen javuljon az üzleti élet fellendülését serkentő általános hangulat.