Piroska
-2 °C
5 °C

EB: ki kell adni a légi utasok adatait Amerikának

MTI
2004.05.17. 14:50
Az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta azt a döntést, amelynek alapján az európai légitársaságok hozzáférhetővé tehetik az amerikai hatóságok számára az Egyesült Államokba tartó utasaik személyes adatait.

A döntés annak ellenére született, hogy az Európai Parlament kifogást emelt a bizottság és az amerikai belbiztonsági minisztérium közötti tárgyalásokon létrejött megállapodás ellen. A képviselők úgy foglaltak állást, hogy az egyezség nem szavatolja megfelelően az utasok adatainak védelmét, ezért az Európai Bíróságtól kértek értelmező véleményt annak alkalmazhatóságáról.

A brüsszeli bizottság ezzel szemben úgy véli, hogy az adatvédelemre vonatkozó uniós irányelv alapján a megállapodás kielégítő védelmet nyújt, egyszersmind kiegyensúlyozott megoldást jelent a több mint egy éve folyó tárgyalásokon felmerült problémákra.

Az európai légitársaságok már az utóbbi egy évben is kénytelenek voltak az amerikai hatóságok rendelkezésére bocsátani a foglalási rendszerükben tárolt adatokat, mert ennek híján súlyos pénzbírságokkal, illetve leszállási jogaik megvonásával kellett volna számolniuk. Bizottsági illetékesek szerint a megállapodással, illetve az alkalmazásáról hozott döntéssel annyi változik, hogy érvénybe lépnek az adatok védelmére vállalt amerikai garanciák.